· · Komentari: 0
forma

4 joga poze za relaksaciju organizma, a potpuno su jednostavne

Joga je uvek dobro rešenje za umor i napetost.

1620825289_Depositphotos_49133059_s-2019.jpg
Foto: Deposit

Iako masaža deluje kao najefikasnije rešenje, postoji znatno pristupačniji, brži i lakši način za relaksaciju celog tela. U pitanju su posebne joga poze koje deluju blagotvorno na vaš duh i telo, eliminišući sav umor iz vašeg okruženja.

Opuštanje ne treba da smatrate luksuznom, već neophodnošću jer telo koje je premoreno prelazi iz živog u stanje pukog preživljavanja, bivajući pri tom sve slabije i slabije. Ako ništa ne uradite po pitanju toga da se opustite, na kraju će vam čak i jednostavne aktivnosti poput ustajanja iz kreveta biti nezamislive.

Sputa baddha konasana
Ova poza predstavlja malo napredniju varijantu prethodne, koja se isto poput nje vrlo lako izvodi i ima blagotvorna dejstva na vaše telo. Ovu pozu je poželjno primenjivati na prazan stomak dva puta dnevno ujutro i uveče u trajanju do 30-60 sekundi. Supta Baddha Konasana snižava krvni pritisak i smanjuje napetost u mišićima. Takođe olakšava napade panike i eliminiše osećaj umora. Potrebno je da legnete na leđa, savijete noge u kolenima i sastavite stopala, dok su vam ruke prebačene preko glave.

Pročitajte još: Pola sata dnevno za 6 prolećnih vežbi i eto SAVRŠENOG tela do leta

Savasana

Savasana predstavlja najjednostavniju vežbu za opuštanje svih mišića duž tela. Ona od vas zahteva da ležite ravno na leđima, sa opruženim udovima i da ostanete u toj pozni nepomični od 5 do 10 minuta. Ovo je asana početnog nivoa i možete je izvoditi u bilo koje doba dana. Savasana stimuliše cirkulaciju krvi i vrlo je korisna za osobe sa neurološkim problemima.

Sputa matsyendrasana

Još jedna u nizu poza početničkog nivoa koja deluje vrlo pozitivno na svaki mišić duž vašeg tela. Ovu asanu je potrebno primeniti na prazan stomak u trajanju od 30-60 sekundi. Supta Matsyendrasana nežno forsira vaše kukove i leđa, delujući na njih poput masaže. Istovremeno ona uklanja iz vašeg tela toksine i podstiče bolji protok krvi u organizmu. Duž celog tela ona vas oslobađa prisutne ukočenosti. Dok ležite na leđima sa rukama ispruženim pod uglom od 90 stepeni, jedna noga treba da vam je ravna a druga savijena u kolenu i prebačena preko nje.

Pročitajte još: Da li ste znali da žene koje vežbaju bolje zarađuju?

Makarasana

Makarasana iliti poza krokodila je savršena poza za početnike kao i za sve one koji žele da na lep način završe svoj serijal vežbi napredne joge. Potrebno ju je primenjivati ujutro na prazan stomak. Pozu je potrebno držati od 3-5 minuta. Ova poza dokazano opušta ramena i leđa, isteže mišiće kukova, leči hipertenziju i ublažava umor. Potrebno je da legnete na stomak i podignete se na laktove, nakon čega ćete glavu saviti ka grudima.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.