Oglas
· · Komentari: 0
ishrana

Da li jedete SEMENKE BUNDEVE? Zdrave su i mogu da budu deo mnogih recepata

Tikva ili bundeva, kako je drugačije zovemo, važan je deo jesenje i zimske sezone. Sa bundevom možemo da napravimo brojna jela, a jedan njen deo zaboravljamo - semenke.

1636382918_shutterstock_757140604.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Sledeći put kada isečemo bundevu možemo da sačuvamo semenke. One su nutritivno veoma bogate, a prema istraživanjima pomažu u smanjenju anksioznosti.

Šta sadrže semenke bundeve?

Sadrže važne minerale poput magnezijuma, cinka, gvožđa i omega-3 masnih kiselina, koje su povezane sa boljim zdravljem mozga i smanjenom anksioznošću.  Magnezijum pomaže da se nervni sistem drži pod kontrolom, a studije pokazuju vezu između povećanog nivoa omega-3 i smanjenih simptoma anksioznosti.

Pročitajte još: Zovu ih "SLATKIŠI PRIRODE": Zašto bi trebalo da više jedemo URME?

Seme bundeve možete kupiti u većini prodavnica, a naravno, možete i sami da ih odvojite ukoliko ste kupili bundevu.

Recept za pečenje semenki bundeve

Nakon što otvorite bundevu, isperite semenke pod hladnom vodom da biste ih odvojili od žilave pulpe. Zatim ih prokuvajte u slanoj vodi nekoliko minuta, ocedite i poređajte u jednom sloju i stavite da se peku. Pecite ih dok ne počnu da porumene.

Možete da ih stavite u salatu, grickate same ili mešati u smutije, kolačiće ili hleb.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas