· · Komentari: 0
PRIRODA

LEKOVITI ANIS: Najmoćniji ruski recepti protiv nadutosti i problema sa zatvorom

O njegovoj delotvornosti govori i činjenica da ga i dojilje i dojenčad mogu koristiti...

1635199710_anise-gf9bc78ef6_640.jpg
Foto: Pixabay

Začinska biljka anis kod nas nedovoljno zastupljena, je biljka cenjena od biblijskih vremena, koja se spominje još u Jevanđeljima. Zbog svoje lekovitosti široko se primenjuje u lekovite svrhe u Rusiji i predelima Sibira. 

Pročitajte još: ULAZNA VRATA u jesenjem stilu - Jednostavne IDEJE koje možete sami sprovesti u delo! (FOTO/VIDEO)

Seme anisa deluje protiv nadimanja, umiruje grčeve, jača želudac i pospešuje varenje. Da bi eliminisali mučninu nastalu zbog previše masne hrane, jakih začina ili preprženih jela, treba tri do četiri puta dnevno piti anisov čaj. U anisov čaj, spremljen na uobičajen način, doda se pola kašičice meda i svež listić nane. Poznato je i njegovo lekovito delovanje kod astme, bronhitisa, kašlja različitog porekla i oboljenja pluća.Pospešuje izlučivanje mokraće i donosi olakšanje kod nakupljanja viška vode u organizmu.

Pročitajte još: Šta je mit a šta istina: Zbog čega su usne ISPUCALE, i kakav vam BALSAM treba tokom hladnijih dana?

Žvakanje semenki anisa deluje laksativno i otklanja loš ukus i zadah iz usta

Preparat protiv nadutosti

Za uklanjanje osećaja nadutosti koji se obično stvara posle obilnih obroka ili konzumiranja teško svarljive hrane, potpomognute čašom alkohola više, anis je pravi lek. On istovremeno dezinfikuje i umiruje želudac, reguliše varenje, sprečava grčeve i nadutost. Lek se sprema tako što se kašičica samlevenih plodova anisa kuva desetak minuta u dva decilitra mleka. Kada se mleko ohladi doda se kašičica meda, i tako spravljeno pije nekoliko puta u toku dana, dok smetnje ne prestanu.

Pročitajte još: Šta STIL vaše kuhinje govori o LIČNOSTI? (FOTO)

Lekoviti su i suvi plodovi anisa koji se žvaću. Pravi se i čaj, tako što se jedna kašičica usitnjenih plodova prelije sa šoljicom ključale vode, a zatim ostavi da odstoji desetak minuta pre ispijanja.

Čaj od anisa protiv nadutosti i gasova

U pitanju je izuzetno dobra čajna mešavina za koju vam je potrebno po 20 grama anisa,morača (komorača), kima, majčine dušice. Od ove mešavine 3 velike supene kašike preliti sa 500 mililitara ključale vode. Pustiti da odstoji naredna 3 sata i nakon toga se čaj od anisa i lekovitog bilja konzumira tri puta dnevno nakon obroka.

Pročitajte još: Kada se završava retrogradni Merkur? Čuvajte se TRI datuma u oktobru, a onda sledi USPEH

Čaj od anisa za regulisanje stolice

Pomešati u jednakim količinama od 20 grama anis, suve šljive, koru krušine, slatki koren i moraču. Od ove mešavine dve kašike preliti sa 300 mililitara proključale vode Poklopiti i pustiti da odstoji 3 sata, pa tek nakon toga ga konzumirati. Ovo je izuzetno delotvoran napitak protiv zatvora.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU 

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.