· · Komentari: 0
DAR PRIRODE

Najbolji prijatelj dijabetičara leči i urinarnu inekciju!

U našoj narodnoj medicini borovnica se tradicionalno koristi za poboljšavanje varenja i ublažavanje stomačnih tegoba.

1626092722_shutterstock_34127140.jpg
Foto: Šater

Samo nekoliko suvih ili svežih bobica, dobro sažvakanih pre gutanja, prirodni su lek protiv dijareje. Osim toga, borovnice mogu da pomognu i u slučaju upala u usnoj šuljini, grlu i ždrelu.

Pročitajte još: Vera (71) nikada ne ide kod doktora i ništa je ne boli. Pije samo jednu stvar

Borovnica je najbolji prijatelj dijabetičara

Ovo bobičasto voće gotovo da je idelano u ishrani dijabetičara. Istraživanja sugerišu da antocijani, koje u obilju sadrži borovnica, imaju dobre efekte na insulinsku osetljivost i metabolizam glukoze. Ovi antidijabetes efekti najbolje se ispoljavaju primenom soka od borovnice ili njenog ekstrakta. U studiji koja je obuhvatila 32 pacijenta sa insulinskom rezistencijom, dva smutija od ovog voća dnevno poboljšala su insulinsku osteljivost.

Zgrušavanje krvi?
Pacijenti koji uzimaju terapiju protiv zgrušavanja krvi (antikoagulanse) trebalo bi vrlo oprezno da uzimaju borovnice i uz nadzor lekara kako bi proverio INR (faktor rizika od krvarenja).

Borovnica leči urinarnu infekciju

Borovnica u ishrani preporučuje se i onima koji često kubure sa problemima izavanim ešerihijom. Istraživanja su potvrdila da borovnica, u slučaju urinarnih infekcija, deluje pođednako efikasno kao i brusnica.

Oporavljaju posle fizičkog napora.

Osim toga, studija sprovedena ispitivanjem 10 atletičarki potvrdila je da sveže borovnice mogu da pomognu u oporavku posle velikog fizičkog napora.

Pročitajte još: Čaša JEČMENE VODE je bolja od šake lekova: Reguliše holesterol, čuva srce i ubrzava metabolizam

Recept za čaj od borovnice

Od ploda borovnice priprema se i čaj koji snižava nivo triglicerida i šećera u krvi stimulišući proizvodnju insulina. Jednu do dve kafene kašike ploda prelijte sa dva decilitra hladne vode, sud poklopite i ostavite da prenoći. Sutradan zagrejte do ključanja i procedite. Pijte dve-tri šolje čaja dnevno.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.