· · Komentari: 0
NARODNI SAVETI

Proverite same testom sa JODOM da li je sa vašom ŠTITNOM ŽLEZDOM sve u redu

Najvažniji kontrolni faktor sinteze i sekrecije tireoidnih hormona je raspoloživa količina joda i TSH.

1635980872_model-g122ea191a_640.jpg
Foto: Pixabay

Jod je esencijalan i limitirajući supstrat u sintezi tireoidnih hormona. Najvažniji kontrolni faktor sinteze i sekrecije tireoidnih hormona je raspoloživa količina joda i TSH. Neadekvatne količine joda, male ili u suvišku, remete adekvatnu proizvodnju hormona štitaste žlezde.

Pročitajte još: Boja kose mnogo govori o TEMPERAMENTU: Šta znači ako imate plavu, crnu ili crvenu kosu, a šta ako često menjate boju?

Raspoloživost joda individualno je prostorno i vremenski veoma disperzna. Nedovoljan unos joda onemogućava stvaranje dovoljnih količina hormona, dok količina joda iznad optimalne vrednosti ispoljava blokirajući efekat na hormonsku proizvodnju. U krajnjoj instanci, promenom ukupne količine bioraspoloživih tieohormona jod ima snažan uticaj na sve funkcije organizma. S obzirom na varijabilnu bioraspoloživost joda, postoje višestepeni mehanizmi adaptacije na ovu različitost,  čiji je cilj stabilna proizvodnja tirehormona u uslovima varijabilnog jodnog unosa.

Pročitajte još: Sedam zanimljivih ŽENSKIH imena koja su izvedena od BILJAKA

Količina joda ima snažne efekte na produkciju tireohormona. Svaka faza složenih biohemijskih procesa od sinteze tiroksina i trijodtironina do ostvarivanja njihovih bioloških efekata može biti blokirana.

Test joda za proveru stanja štitne žlezde

Uveče, pred spavanje uzmite povidon jod, koji se kupuje u apoteci. Umočite u jod štapić za čišćenje ušiju i nacrtajte jodom na mišiću leve ruke tri linije, tanku, srednju i debelu. Sačekajte da se linije osuše na vašoj koži i lezite da spavate.

Pročitajte još: Šta je mit a šta istina: Zbog čega su usne ISPUCALE, i kakav vam BALSAM treba tokom hladnijih dana?

Ujutro pogledajte vašu ruku. Ako je nestala samo najtanja crta, znači da je kod vas sa jodom sve u redu. Organizam je kroz kožu uzeo onoliko joda koliko mu je bilo potrebno. Ako je osim najtanje, nestala i srednje debela linija znači da nemate dovoljno joda u organizmu i da morate obratiti pažnju na stanje vašeg zdravlja. Ako su nestale sve tri linije, znači da imate veliki manjak joda u organizmu i da vam je posebno ugrožena štitna žlezda.

Ova metoda je potpuno bezopasna jer organizam preko kože uzima samo onoliko joda koliko mu je potrebno

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.