Oglas
· · Komentari: 0

Tri namirnice koje bi trebalo da uključimo u ishranu NAKON ČETRDESETE: Pospešuju metabolizam i daju energiju

Ishranu bi trebalo da prilagodimo godinama

1687448851_profimedia-0372697710.jpg
Foto: Profimedia
Oglas

Bazalni metabolizam počinje da se smanjuje nakon 40, nivoi estrogena opadaju i vaskularna elastičnost se smanjuje. Sve ovo otežava gubitak težine i povećava rizik od raznih bolesti. Ali malim promenama u svakodnevnoj ishrani možete održati svoje telo zdravim i punim energije.

Avokado

Ovo voće, sa karakterističnim neutralnim puterastim ukusom, spada u kategoriju superhrane jer sadrži mnoštvo hranljivih materija koje podstiču dobro zdravlje. 100 grama avokada obezbeđuje 160 kalorija, 9 grama ugljenih hidrata, 7 grama vlakana, 2 grama proteina i 15 grama mononezasićenih masnih kiselina. Doprinosi nesmetanom funkcionisanju digestivnog sistema, smanjenju krvnog pritiska, smanjenju ukupnog holesterola, uz povećanje osećaja sitosti, čime se ograničava potreba za jelom nekoliko sati nakon toga.

Pasulj

Pasulj je veoma hranljiva namirnica i to se ogleda u činjenici da se nalazi u osnovi mediteranske piramide, odnosno spada među namirnice koje treba često konzumirati. Važan je izvor proteina, vitamina i dijetalnih vlakana. Takođe je bogat antioksidansima, mineralima kao što su kalcijum, gvožđe, kalijum, kao i slobodnim nezasićenim masnim kiselinama. 

Kinoa

Cela zrna, kao što je kinoa, obezbeđuju esencijalne vitamine, minerale i vlakna, koja pomažu u regulisanju digestivnog sistema i održavaju osećaj sitosti duže tokom dana. Kinoa ima više proteina od drugih žitarica i kompletan je protein, što znači da sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina koje su telu potrebne. 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas