· · Komentari: 0
voće

Vreme je za MANDARINE: Koliko je zapravo zdrav najvoljeniji citrus hladnih dana

Zima samo što nije i kalendarski stigla, vreme već postaje hladno, a voće koje se polako "useljava" u naše domove su mandarine.

1638877605_shutterstock_519742579.jpg
Foto: Shutterstock

Sada je idealno vreme za mandarine, prvobitno su uzgajane u Aziji, a onda su našle svoj put do svih zemalja sveta.

Mandarine i zdravlje

Mandarine sadrže vitamine A, B i visok nivo vitamina C koji je odličan za sprečavanje infekcija, uklanjanje slobodnih radikala i održavanje zdravlja kože. Vitamin C koji se nalazi u mandarinama radi na zaustavljanju prehlade i održavanju pravilnog funkcionisanja imunološkog sistema.

Pročitajte još: Vreme je za SUVO VOĆE: Koliko je zapravo zdravo?

Mandarine su ukusan i zdrav način da poboljšamo ishranu i imunitet.

Pomažu u izbacivanju toksina

Mandarine su odličan način da izbacite toksine iz tela, a i dobar su izvor vlakana! Ovo takođe pomaže da snizite holesterol i održavate ravnotežu šećera u krvi usporavanjem apsorpcije hrane.

Jačaju kosti

Mandarine su odlična opcija jer sadrže kalcijum, fosfor i magnezijum koji pomažu u izgradnji snage kostiju i borbi protiv osteoporoze.

Pročitajte još: Predlog za savršen DORUČAK: Za subotnje jutro opredelite se za ČOKOLADNI SMUTI (RECEPT)

Krvni pritisak

Redovno jedenje mandarina može pomoći u kontroli krvnog pritiska. Vlakna, kalijum i antioksidansi u voću održavaju nesmetan protok krvi i održavaju nizak krvni pritisak.
 

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.