Oglas
· · Komentari: 0

Đumbir topi masne naslage: Nutricionista savetuje kako najbolje da ga uvrstite u ishranu

Đumbir je jedan od najstarijih začina. Koristio se kroz vekove, a danas se koristi pored tradicionalne primene i kao sirovina za mnoge preprate za mršavljenje. Naravno, najbolje ga je upotrebljavati u prirodnoj formi, a ako planirate dijetu, razmislite o ovom neobičnom, zdravom korenu.

1716723002_3838666_djumbir-i-med-shutterstock-2091060619_ls.jpg
Foto: Shutterstosk
Oglas

Đumbir snažno deluje na probavni sistem i u dobroj meri ubrzava metabolizam, kaže nutricionista Jasna Vujičić. Od davnina je čuven po svojim karakteristikama, a i savremena istraživanja idu u prilog tradiciji.

- Često ga možemo videti na našim pijacama, ali i u prodavnicama. Đumbir utiče na smirivanje stomaka i štiti probavni sistem smanjivanjem kiselosti u želucu i povećavanjem pH vrednosti želudačne kiseline. Kao rezultat smanjuje se učestanost lučenja želudačnih sokova i pojačava dejstvo enzima koji pojačavaju varenje. Zbog toga đumbir ima direktan uticaj na stomak i jetru, čime se smanjuje mučnina i povraćanje - navodi nutricionista.

Brži metabolizam, manje holesterola

Iako je već dovoljno poznata i priznata uloga ove biljke neobičnog oblika za probavu, mnogi nisu svesni da konzumiranjem đumbira mogu i da smršaju. Kako? Koren đumbira ne čini da direktno smršate, ali posredno deluje upravo u tom pravcu.

Đumbir pomaže u snižavanju nivoa holesterola, a osim toga razređuje i krv. Takođe stimuliše i pretvaranje holesterola u žučnu kiselinu, a potpomaže i lučenje žuči. Čim u krvi ima manje holesterola, lakše ćete smršati.
Đumbir ubrzava metabolizam. U korenu đumbira se nalaze jedinjenja koja stimulišu želudačne enzime, koji potpomažu varenje hrane, dakle potpomažu metaboličke procese. Što je vaš metabolizam brži, više ćete sagoreti kalorija.
Đumbir pomaže lučenje pljuvačke, koja olakšava guranje hrane i igra ulogu u varenju skroba.
Đumbir poboljšava pokretljivost želuca. Kada probavni sistem funkcioniše najbolje što može, hrana se slobodno kreće kroz telo, što smanjuje nadutost i zatvor. U stvari, istraživanja su pokazala da đumbir reguliše peristaltiku, naizmenično kretanje mišića u gastro-intestinalnom traktu koji je potreban da gura hranu i odvodi je kroz probavni sistem. Na taj način đumbir podiže tonus i jača mišiće koji učestvuju u varenju.

Kombinujte ga sa drugom hranom

Đumbir možete uvrstiti u vašu ishranu na mnogo načina, dodaje nutricionista.

- Možete ga dodati svežeg ili sušenog kao začin u vašim jelima, možete da piti kao čaj ili kao preparat. Međutim, iako je dobar za metabolizam i varenje, đumbir ne treba da vam bude jedini način da smršate. Izbegavajte da jedete isključivo đumbir, već ga kombinujte sa drugom hranom - savetuje Jasna Vujičić.

Najbolji efekat gubitka kilograma se postiže ako se ishrana u kojoj je zastupljen i đumbir kombinuje sa fizičkim aktivnostima.

- Opšta preporuka je da do sat vremena posle vežbanja pojedete obrok baziran na ugljenim hidratima (uz dodatak đumbira) kojim će nadomestiti utrošenu energiju u mišićima i jetri, ali ne i u masnim ćelijama. Đumbir u ovoj kombinaciji možete pojesti ili piti kao šejk. Bilo kako bilo, izbegavajte hranu neposredno pre vežbanja, čak iako ste s njom konzumirali đumbir - kaže nutricioinista.

Napomena: Ne preporučuje se konzumiranje više od četiri grama ovog korena, jer u suprotnom rizikujete da suviše razredite krv, što može biti štetno.

(Kurir)

 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas