Oglas
· · Komentari: 0

Ako se osećate umorno posle jela, ovo bi mogao da bude razlog

Mnogi od nas osećaju pad nakon obroka, ali u nekim slučajevima to bi mogao biti pravi razlog za zabrinutost.

1744199565_shutterstock_2530343529.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

U medicini je to poznato kao postprandijalna somnolencija ili postprandijalni umor. To može dovesti do pospanosti, niskog nivoa energije, poteškoća sa koncentracijom i nedostatka fokusa.

Iako to obično nije razlog za brigu, nutricionistkinja Fiona Hanter je objasnila da je ova pojava prilično česta, ali i da bi trebalo da odete kod lekara opšte prakse ukoliko vas sprečava u obavljanju svakodnevnih aktivnosti. 

- Tačan uzrok nije u potpunosti shvaćen, ali postoji nekoliko teorija. Jedna je da je to prirodni odgovor vašeg tela na probavu. Nakon jela, telo preusmerava protok krvi u sistem organa za varenje. Ovo privremeno odlivanje krvi od mozga može da učini da se osećate umorno i tromo - navela je.

Drugo objašnjenje je da smo programirani da se osećamo pospano nakon jela.

- U praistoriji, čim su naši preci pojeli hranu, bilo je vreme za spavanje, tako da bi to mogao biti povratak na ovo - dodala je nutricionistkinja.

Upozorila je da, iako je osećaj blagog umora nakon jela normalan, preterani umor može biti znak prikrivenog zdravstvenog stanja. 

  • Dijabetes ili predijabetes može uzrokovati oscilacije šećera u krvi nakon obroka, što može uzrokovati umor.
  • Intolerancije na hranu ili alergije mogu uzrokovati umor i druge simptome nakon konzumacije određene hrane. Vođenje dnevnika ishrane pomoći će vam da prepoznate problematičnu hranu.
  • Anemija – Nedostatak gvožđa ili vitamina B12 može doprineti trajnom umoru.
  • Hormonalni problemi, poput slabog rada štitne žlezde, mogu uticati na nivo energije i metabolizam.

Ako se stalno osećate iscrpljeno nakon obroka, razgovarajte sa lekarom opše prakse ili dijetetičarom. Oni vam mogu pomoći u prepoznavanju potencijalnih zdravstvenih problema i mogu vam dati savete za optimizaciju vaše ishrane za održivu energiju.

Prema rečima nutricionistkinje Hanter, određena vrsta hrane može verovatnije doprineti pospanosti. To uključuje obroke sa velikim udelom šećera ili rafinisanih ugljenih hidrata poput belog hleba, pirinča i testenine, kao i keksa i kolača, a i proteine ​​koji sadrže triptofan poput ćuretine, piletine, jaja, sira, ribe, orašastih plodova i semenki.

(klix.ba)

BONUS VIDEO

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas