Oglas
· · Komentari: 0

Dobri i loši UGLJENI HIDRATI: Ako pravilno birate, imaćete energije za ceo dan, a možete i izgubiti na težini

Ako obraćate pažnju na količinu i vrstu ugljenih hidrata koje jedete, može vam pomoći da razumete razliku između „dobrih“ i „loših“ ugljenih hidrata

1657304191_pasta-g3cfd84fd4_640.jpg
Foto: Piksabej
Oglas

Prema Harvardskoj školi javnog zdravlja, neki ugljeni hidrati potpomažu zdravlju, dok drugi, ako se jedu prečesto ili u prevelikim količinama, mogu potencijalno dovesti do zdravstvenih problema.

Pročitajte još: PROTEINSKA BOMBA: Doručak koji vam daje energiju tokom čitavog dana

Između 50 i 60 procenata kalorija koje osoba konzumira svaki dan treba da potiče od ugljenih hidrata. Međutim, to ne znači da su ugljeni hidrati koje ćete naći u slatkišima, kolačićima i drugoj visoko obrađenoj hrani isti kao oni u povrću i celim žitaricama. Odatle dolazi ideja o dobrim i lošim ugljenim hidratima.

U osnovi se razlaže na jednostavne ugljene hidrate koji su "loši" i složene ugljene hidrate koji su "dobri". Složeni i jednostavni su termini koji se odnose na to kako hrana razlaže u energiju (šećer) u telu.

Složeni ugljeni hidrati

Složeni ugljeni hidrati su oni koji vašem telu daju najbolje gorivo. Obično se nalaze u hrani bogatoj vlaknima, koja se sporije razgrađuju, dajući vam stabilan nivo šećera u krvi tokom dana i čineći da se osećate manje gladnim i razdražljivim kada dođe sredina popodneva. Ova hrana će vam dati potrebnu energiju za dan.  Odlična je ideja da unesete više ovih ugljenih hidrata u svoju dnevnu ishranu:

  • Sveže voće, idealno ono sa niskim glikemijskim indeksom kao što su kajsije, maline, jagode i kupine
  • Povrće bez skroba
  • Cela zrna i hrana napravljena od celih zrna, kao što su određene vrste hleba i žitarica
  • Semenke, različite vrste 
  • Mahunarke
  • Mlečni proizvodi koji nisu zaslađeni šećerom, kao što su jogurt, pavlaka i sir

Jednostavni ugljeni hidrati

Vaše telo brzo razgrađuje jednostavne ugljene hidrate, povećavajući nivo šećera u krvi i vraćajući vas u kuhinju u roku od nekoliko sati od poslednjeg obroka. Osim ako niste sportista ili vam je potrebna iznenadna navala energije iz nekog razloga, obično je najbolje izbegavati ove ugljene hidrate u svakodnevnoj ishrani:

  • Rafinisane žitarice poput belog hleba, belog pirinča i testenine
  • Prerađena hrana kao što su kolači, slatkiši, kolačići i čips
  • Beli krompir
  • Zaslađena bezalkoholna pića
  • Šećer

Smanjivanje loših ugljenih hidrata može vam pomoći da izgubite težinu, kao i da vam pruži osećaj više energije i manje razdražljivosti. Ugljeni hidrati su gorivo koje pokreće vaše telo. Stavljanje pravog goriva u vaš motor čini svet razlike.

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas