Oglas
· · Komentari: 0
KORONA

Doktorka Radosavljević preporučuje zanimljiv način zaštite od korone

Najbolja zaštita od korone je izbegavanje gužve, a maske...

1615214379_Depositphotos_359782368_l-2015.jpg
Foto: Depozitfoto
Oglas

Državni centri u Americi za kontrolu i prevenciju bolesti sproveli su istraživanje kojim su utvrdili da nošenje jedne maske - hirurške ili platnene, blokira svega oko 40 odsto čestica virusa, a kada je maska od platna stavljena preko hirurške, onda je čak 80 odsto čestica sprečeno da dođe u kontakt sa kožom i sluzokožom.

Pročitajte još: Pre izlaska KREM, odmah po ulasku KREM: Pravilna nega je važnija od CENA preparata

Doktorka Tatjana Radosavljević, pulmolog, kaže da rezultati ove studije ne mogu da budu prihvaćeni jer je istraživanje sprovođeno na modelima koji su bili na udaljenosti od svega metar:

- Dakle, jedna maska je sasvim dovoljna, ali ako se drži distanca od minimum dva metra. Virus korona se prenosi kapljičnim putem i može da se nađe u radijusu do metar i po u vazduhu. Znači, maska i distanca daju visoki stepen zaštite, čak 99 odsto.

Maska i distanca su 99% zaštita.

Mnogi jedva podnose da nose samo jednu masku, a i na samu pomisao da bi mogli biti primorani da nose dve, kažu da bi se jednostavno ugušili.

- Nošenje hirurške i platnene maske može da izazove osećaj nedostatka vazduha pogotovu kod osoba sklonih klaustrofobiji - kaže dr Radosavljević. - Međutim, kod zdravstvenih radnika i kod osoba koje su po prirodi posla prinuđene da budu u bližem kontaktu sa drugim osobama preporučuje se nošenje maske i vizira, što je dokazano uspešna metoda zaštite.

Pročitajte još: Da li znate da na licu imate TROUGAO SMRTI? Čupanjem dlaka iz nosa pokrećete lavinu komplikacija

Naša sagovornica napominje da je najbolja zaštita od virusa korona izbegavanje gužve, i podseća da je uz masku i distancu bitno i često pranje ruku.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas