· · Komentari: 0
psihologija

EMOCIONALNI STRES: Prepoznajte SIMPTOME

Stres je neizbežan i nije moguće u potpunosti ga ukloniti iz života. Pa ipak, na njegov nivo možete uticati i smanjiti ga.

1597840805_girl-1822702_1280.jpg
Foto: Pixabay

 Emocionalni stres u početku se uglavnom ispoljava psihički, ali on može da utiče i na vaše fizičko zdravlje.

Pročitajte još: Ovaj HOTEL ispunjava želje! Sve je na dohvat ruke, septembrom je POSEBNA PRIČA (FOTO)

– Budući da stres generalno izaziva različite vrste emocija (paniku, tugu, uzbuđenje), u najvećem broju slučajeva, on se može klasifikovati kao emocionalni stres – kaže za Health američki psiholog Adam Borland. Emocionalni stres takođe pokreće fizičke simptome poput ubrazanih otkucaja srca, ubrzanog disanja i probavnih tegoba. Ključ za upravljanje stresom (i emocionalnim i fizičkim) leži u prepoznavanje sopstvenih okidača, a zatim u pronalaženju mehanizama za suočavanje s njim.

Prepoznajte svoje okidače stresa!
Foto: Pixabay

Koji su simptomi emocionalnog stresa?

Emocionalni stres na ljude utiče različito, tako da je teško ustanoviti neke univerzalne znakove i simptome. Prema dr Borlandu, dva najčešća simptoma emocionalnog stresa su otežana koncentracija i otežano pamćenje. Izražena anksioznost, ljutnja ili tuga takođe mogu biti znaci da su nivoi vašeg stresa viši nego inače. Zbog stresa se možete osećati umorno ili neraspoloženo. Neretko se javljaju i hronične glavobolje, mišićna napetost, gastrointestinalni problemi, pa čak i poremećaji spavanja.

Dva najčešća simptoma su otežana koncentracija i pamćenje!

Pročitajte još: Previše SLANA HRANA loše utiče na MOZAK! Evo i kako

Dužina trajanja emocionalnog stresa takođe se razlikuje. U zavisnosti od okidača, on može biti akutni, epizodni ili dugotrajni. Na primer, akutni emocionalni stres može biti izazvan čekanjem važnih laboratorijskih rezultata. Dugotrajni stres može biti prouzrokovan neprijateljskim radnim okruženjem. Epizodni emocionalni stres može se pojaviti svaki put kada se neko nalazi u određenoj situaciji (npr. susreti sa određenim ljudima).

Foto: Pixabay

Kako prevazići emocionalni stres?

Ako osetite da vas preplavljuju jake emocije (tzv. znaci upozorenja), nemojte paničiti. Dobra vest je da postoji mnogo načina da stres držite pod kontrolom. Za početak, oslušnite svoje telo i pružite mu ono što mu je potrebno (hrana i voda, vežbe ili odmor u vidu sna).

Pružite vašem telu ono što mu je potrebno!

Pored toga, važno je ustanoviti šta je to što kod vas izaziva stres. Iako se u nekim slučajevima javlja neočekivano, razmislite koje su to situacije u kojima se on neminovno ponavlja. Kada to otkrijete, lakše ćete kontrolisati i njegove propratne efekte.

Pročitajte još: BANANE bi ujutru TREBALO IZBEGAVATI: Evo zbog čega

Dr Borland svojim pacijentima preporučuje i primenu proverenih metoda za oslobađanje od stresa. Zapitajte se u kom delu tela osećate napetost, a zatim se fokusirajte na tu regiju i pokušajte da je opustite zamišljajući kako napetost nestaje. Vežbe dubokog disanja takođe mogu biti od pomoći. Povedite računa i o unosu kofeina i alkohola, jer obe ove supstance mogu uticati na vaše raspoloženje.

Ako stres i pored svih navedenih saveta ne uspete da prevaziđete, najbolje je da potražite stručnu pomoć. Stres jeste neizbežan, ali možete ga uspešno kontrolisati.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.