· · Komentari: 0
psihologija

Jesen nekada nije tako jednostavna: Kako da ublažimo sezonsku depresiju?

Bez ikakve sumnje, ovaj period godine sa sobom povlači pad energije, jer je umanjena količina svetlosti, koja dopire do nas.

1633777079_Depositphotos_276587472_S.jpg
Foto: Deposit

Ovakvo stanje ume da se protegne od sredine jeseni sve do početka proleća, a prate ga sledeći simptomi: nedostatak elana, povlačenje u sebe, pa čak i gubitak libida. Sezonski afektivni poremećaj, kako se još može čuti, pored toga ume da donese i pojačan apetit, taloženje kilograma, te preteranu pospanost. Postoje i oni koji se osećaju kao u hibernaciji, ili pod teretom tuge, na šta upućuje i sama skraćenica stručnog naziva – sad. Na sreću, postoje trikovi, koji nam mogu ulepšati svakodnevnicu.

Svetlost

Kao što je svetlost potrebna biljkama za proces fotosinteze, tako i čoveku, ako ne u prirodnom, ono bar u veštačkom obliku. Do ovog zaključka došao je lekar i istraživač Norman E. Rouzenfel, koji je prethodno temeljno izučavao ovu tematiku. Izlaganje zracima svetlosti dokazano puni baterije, a sve polazi od mrežnjače. Verovatno ste upoznati sa tim, da se ova metoda može praktikovati i u kućnim uslovima, uz odgovarajući aparat i propratne nastavke.

Pročitajte još: Ova dva sastojka će vam pomoći da izgubite kilograme i ubijete depresiju!

Šetnja u toku dana

Tokom jeseni i zime neretko imamo običaj da više vremena provodimo u kući, ali to nikako nije dobro za naše telo i sam mozak. Vlasnici kućnih ljubimaca svakoga dana imaju povod za šetnju, a oni drugi moraju da se dovijaju.

Aromaterapija

Esencijalna ulja, te veoma delotvorne Bahove kapi, mogu se lako spakovati i biti pri ruci, po potrebi. Protiv stresa i anksioznosti posebno su delotvorne sledeće biljke: yiang-yiang, neroli, verbena, tamjan, pa čak i majoran.

Pročitajte još: Bogati su vitaminom E, pozitivno utiču na pritisak, malo kalorija... Zašto BADEMI treba da se nađu na našem tanjiru?

Refleksologija ili meditacija

Verovatno vam nije strana pomisao da tmurno vreme ume da pomuti i um. Ipak, ukoliko se odlučite za jednu od dve prakse koje smo ovde naveli, moći ćete da povratite ravnotežu i bar donekle se vratite sebi. Preporučuje se meditacija u trajanju od bar 10 minuta dnevno, a kada govorimo o masaži, pritisak na središnji deo dlana, između druge i treće metakarpalne kosti, olakšava anksioznost.

Bihevioralna ili kognitivna terapija

Sezonski afektivni poremećaj je nešto prirodno, i mnogi su ga iskusili. Međutim, onog trenutka kada izađe iz okvira prihvatljivog ponašanja, i počne da uzrokuje kašnjenje na posao, samovanje i duboku potištenost, dobro je potražiti stručnu pomoć, za početak lekara opšte prakse, a možda i psihoterapeuta. Ponekad su dovoljni vitamini, a nekad nismo ni svesni sa kakvim izazovima se suočavamo već godinama, sa polazištem u primarnoj porodici.

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.