Oglas
· · Komentari: 0
OPREZ

Koliko dugo smeju da se uzimaju tablete protiv bolova? Ovo je odgovor!

Tablete protiv bolova često uzimamo olako, ne razmišljajući o njihovom uticaju na organizam.

1616616662_Depositphotos_246443672_s-2019.jpg
Foto: Depozit
Oglas

Kako deluju najčešći analgetici koji su svima nadohvat ruke i koliko se dugo smeju uzimati u kontinuitetu? 

Kada govorimo o tabletama protiv bolova, posebno je važno istaći one prodajne, koje svako može da kupi u apotekama. 

Pročitajte još: Stižu alergije i umor, ali i vitamin D: Jednu stvar morate uraditi na PROLEĆE

Zbog dostupnosti najčešće dolazi do navikavanja, a, prema statistikama, najprodavaniji su ibuprofen, paracetamol, naproksen natrijum i kombinacija paracetamola, propifenazona, kofeina i kodeina.

Kod lekova protiv bolova najvažnije je odrediti dozu.

Ona se izračunava prema telesnoj težini osobe kojoj je lek namenjen i u većini slučajeva se, nažalost, "ne pogodi". 

Foto: Piksabej

Uz to ne možemo zanemariti ni ulogu bola koji je subjektivan simptom. Bol je za svakoga individualan osećaj i tako se mora lečiti i svaki pacijent - individualno. 

Pročitajte još: Šta mislite, koliko puta nedeljeno srčani bolesnici smeju da jedu meso

Ti lekovi nisu pametni i ne znaju tačno šta vas boli, već različitim mehanizmima deluju na centar za bol i time sprečavaju neugodan osećaj.  

Isto tako, većina tih lekova nema samo analgetsko delovanje, već deluje kao i protiv temperature i upala.

Kao i kod svega što se uzima duže vremena, može doći do navikavanja. Nakon nekog vremena tablete slabije deluju na bol, pa su nam potrebne veće doze.

U nekim slučajevima dolazi do navikavanja na sastav leka - kod takvih lekova na kutiji je jasno istaknuto da se ne smu uzimati duže od 3 dana.

U nekim pak drugim slučajevima receptorima je nedovoljna doza koju uzimamo, pa je nakon nekog vremena potrebno povećavati dozu sve više i više.

Duži vremenski period znači više meseci, pa i godine, jer nakon mesec dana neće doći ni do kakve prevelike promene kod generalno zdrave osobe.

Pročitajte još: Ovo su razlozi zbog kojih čaj nikako ne treba piti sa mlekom

Koliko god neke tablete smatrali "bezazlenima", pre uzimanja prve doze obavezno je pročitati uputstvo o leku, gde je u većini slučajeva navedena i preporučena dužina uzimanja.

U slučajevima kada taj podatak nije naveden u uputstvu, lek se uzima do poboljšanja simptoma (ako je to glavobolja ili menstrualni bolovi, ne duže od 10-15 dana). Ako simptomi ne prolaze, potrebno je javiti se lekaru jer bolovi mogu biti povezani sa nekim drugim bolestima.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas