· · Komentari: 0

Namirnice koje imaju najviše vitamina D: Posebno su važne tokom zime

Vitamin D je veoma značajan nutritivni element, koji jača kosti, utiče na dobro raspoloženje, ali i na zdravlje i funkcionalnost celog organizma

1674831429_shutterstock_360639257.jpg
Foto: Shutterstock

Pored sunca i ishrane, izvor vitamina D su i suplementi, ali ukoliko želite potpuno prirodno da unosite ovaj vitamin trebalo bi da u svoj jelovnik uvrstite namirnice sa sledećeg spiska, pogotovo u hladnim zimskim danima, kada nam manjka sunca.

Namirnice bogate vitaminom D su uglavnom riba i punomasni mlečni proizvodi, zatim goveđa jetra, sojino mleko, jegulja i riblje ulje. Kako bi se izvukao maksimum iz vitamina D, potrebno je kombinovati ga sa magnezijumom i kalcijumom.

Pečurke

Što su osunčanije, to su pečurke punije vitamina D. Osim ostalih korisnih nutrijenata, jedna pečurka ima od 2 do 5 UI vitamina D. Takođe, pečurke obezbeđuju dovoljne količine selena i gvožđa, a bogate su i antioksidantima koji telo čiste od slobodnih radikala i oslobađaju od štetnih toksina.

Sir

Od vrste sira zavisi i kalorijska vrednost koju imaju, a koja načešće dolazi od količine masti. Slično je i sa količinom vitamina D koju sadrži sir. Feta, na primer, ima manje vitamina D u odnosu na gaudu. Zajedničko im je to što svi sadrže neophodne proteine, minerale i vitamine.

Ceđena pomorandža

Čaša ceđenog soka od pomorandže bogata je kalcijumom i vitaminom D, ali i mineralima koji jačaju zube i kosti. Količina vitamina D iz ceđenog soka pomorandže pomaže da se lakše apsorbuje i kalcijum koji se u njemu nalazi.

Punomasni jogurt

Pored vitamina D, jogurt sadrži i visok broj različitih minerala, od magnezijuma i kalcijuma do korisnih bakterija i vitamina grupe B. Osim toga, jogurt je bogat kalijumom, fosforom, jodom i cinkom, kao i vitaminom B5. Iz grupe vitamina B, tu je i vitamin B12 koji čuva nervni sistem. Samo jedna porcija jogurta sa voćem pomaže mišićima da se oporave posle treninga, s obzirom na to da je jogurt bogat aminokiselinama i proteinima.

Žumance

Jaja su odličan izvor vitamina A, D, B2, B12, gvožđa, cinka, kalcijuma, magnezijuma i riboflavina. Žumance je najbogatiji deo jajeta koji osim proteina ima visok sadržaj minerala i vitamina, a naročito vitamina D. Vitamin D upravo ima ulogu da apsorbuje ostale vitamine koji idu uz njega.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.