· · Коментари: 0

Намирнице које имају највише витамина Д: Посебно су важне током зиме

Витамин Д је веома значајан нутритивни елемент, који јача кости, утиче на добро расположење, али и на здравље и функционалност целог организма

1674831429_shutterstock_360639257.jpg
Фото: Схуттерстоцк

Поред сунца и исхране, извор витамина Д су и суплементи, али уколико желите потпуно природно да уносите овај витамин требало би да у свој јеловник уврстите намирнице са следећег списка, поготово у хладним зимским данима, када нам мањка сунца.

Намирнице богате витамином Д су углавном риба и пуномасни млечни производи, затим говеђа јетра, сојино млеко, јегуља и рибље уље. Како би се извукао максимум из витамина Д, потребно је комбиновати га са магнезијумом и калцијумом.

Печурке

Што су осунчаније, то су печурке пуније витамина Д. Осим осталих корисних нутријената, једна печурка има од 2 до 5 УИ витамина Д. Такође, печурке обезбеђују довољне количине селена и гвожђа, а богате су и антиоксидантима који тело чисте од слободних радикала и ослобађају од штетних токсина.

Сир

Од врсте сира зависи и калоријска вредност коју имају, а која начешће долази од количине масти. Слично је и са количином витамина Д коју садржи сир. Фета, на пример, има мање витамина Д у односу на гауду. Заједничко им је то што сви садрже неопходне протеине, минерале и витамине.

Цеђена поморанџа

Чаша цеђеног сока од поморанџе богата је калцијумом и витамином Д, али и минералима који јачају зубе и кости. Количина витамина Д из цеђеног сока поморанџе помаже да се лакше апсорбује и калцијум који се у њему налази.

Пуномасни јогурт

Поред витамина Д, јогурт садржи и висок број различитих минерала, од магнезијума и калцијума до корисних бактерија и витамина групе Б. Осим тога, јогурт је богат калијумом, фосфором, јодом и цинком, као и витамином Б5. Из групе витамина Б, ту је и витамин Б12 који чува нервни систем. Само једна порција јогурта са воћем помаже мишићима да се опораве после тренинга, с обзиром на то да је јогурт богат аминокиселинама и протеинима.

Жуманце

Јаја су одличан извор витамина А, Д, Б2, Б12, гвожђа, цинка, калцијума, магнезијума и рибофлавина. Жуманце је најбогатији део јајета који осим протеина има висок садржај минерала и витамина, а нарочито витамина Д. Витамин Д управо има улогу да апсорбује остале витамине који иду уз њега.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.