Oglas
· · Komentari: 0

NAVIKE KOJE UZROKUJU OPADANJE KOSE: Šta često odlažete, a veoma utiče na rast i kvalitet vlasišta

Evo o čemu treba da povedete računa

1713012495_shutterstock_2050520363.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Svi naši folikuli kose prolaze kroz faze rasta, zatim sledi period mirovanja, koji se zove telogena faza, kada vlasi opadaju i zamenjuju ih druge. Ako se nešto desi u poslednjoj fazi ciklusa, neki delovi mogu početi da se proređuju. Takođe može biti jedan od glavnih uzroka gubitka kose kod žena. 

Ne odlažite pranje kose

Možda mislite da vremenski okvir u kom perete kosu nema uticaja, ali je veoma važan za zdravlje kose i vlasišta. Redovno pranje kose sprečava nakupljanje prljavštine i peruti koje usporavaju rast folikula dlake, što može dovesti do proređivanja kose. Normalno, kosu treba da peremo dva puta nedeljno. Međutim, onima sa masnom kosom potrebno je pranje na dva dana.

Smanjite korišćenje uređaja za sušenje i stilizovanje kose

Izlaganje kose prekomernoj toploti upotrebom pegle ili fena može da je oslabi i da izazove opadanje. Takođe, trebalo bi da izbegavate da koristite toplu vodu u toku pranja jer može da dehidrira kosu i otvori pore na vlasištu, što isto odvodi do opadanja.

Ne koristite puno proizvoda za kosu

Pažljivo birajte proizvode za kosu i generalno koristite što manje proizvoda. Neki obećavaju da će vaša kosa biti zdrava, ali ako imaju visok sadržaj alkohola, mogu oštetiti kosu.

Šišajte se redovno

Kada je gubitak kose uzrokovan oštećenjem koja dovodi do lomljenja, redovno šišanje može pomoći da ona izgleda bolje i zdravije. Preporučuje se šišanje na svakih par meseci.

Ređe se farbajte

Ako farbate kosu kod kuće, jake farbe mogu biti krive za prekomerni gubitak kose. Ove boje mogu biti one koje izazivaju proređivanje kose kod žena, jer slabe proteine kose, smanjujući snagu pramenova.

Unosite dovoljno vitamina D i gvožđe kroz ishranu

Ako vaše telo nema esencijalne hranljive materije koje su mu potrebne za rast kose, verovatno ćete primetiti stanjivanje. Studije su pokazale da su nam potrebni biotin, vitamin D i gvožđe da bismo stimulisali rast kose.

(Sensa)

 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas