Oglas
· · Komentari: 0

Pogledajte zbog čega JABUKA važi za najzdraviju voćku: Može vam pomoći u prevenciji ovih 5 bolesti (FOTO)

Svakodnevno konzumiranje jabuka ima mnoge benefite

1655707370_apples-624156_960_720.jpg
Foto: Pixabay
Oglas

Jabuka je bogata hranjivim sastojcima, a gotovo svi potrebni nutrijenti prisutni su barem u minimalnim količinama. Često se može naći u dijetama za mršavljanje jer sadrži više od 10 posto dnevne količine dijetalnih vlakana koju preporučuju nutricionisti. Ali jabuke nam ne pomažu samo u mršavljenju. Ovo su bolesti koje možete sprečiti ako budete jeli jabuke.

Vlakna iz jabuke smanjuju rizik od Parkinsonove bolesti. LJudi koji jedu hranu bogatu vlaknima dobijaju određenu količinu zaštite od Parkinsonove bolesti. Ovu bolest karakteriše poremećaj središnjeg nervnog sistema, a jabuka sadrži flavonoide - fitohemikalije koje imaju antioksidansni uticaj na nervni sistem.

Pročitajte još: Danas je SVETI SVEŠTENOMUČENIK TEODOT ANKIRSKI: Ovu molitvu izgovaramo za oprost grehova

Sa jabukom smanjujete rizik od dijabetesa. Žene koje jedu najmanje jednu jabuku dnevno imaju 28 posto manje šanse da obole od dijabetesa tipa 2. Jabuke su bogate vlaknima i antioksidansom antocijaninom koji rastvara šećer u krvi. Inače je antocijanin zaslužan za boje u voću i povrću - crvenu, plavu i ljubičastu.   

Foto: Pixabay

Zbog bogate količine već prije spomenutih flavonoida, jabuka smanjuje rizik od raka prostate i pluća. U kori jabuke nalaze se pregršt slojeva nazvanih triterpenoid. Oni mogu spriečiti ili ubiti ćelije raka, a to se posebno odnosi na jetru, debelo crevo i rak dojke.

Jabuka je bogata vitaminom C koji je potreban za obnovu imunog sistema. U prosečnoj jabuci ima oko osam miligrama vitamina C što je 14 posto od dnevne potrebe. Nedostatkom vitamina C sporije se oporavljamo od virusnih infekcija, skloniji smo nastajanju modrica i krvarenju desni.

Rastvorljiva vlakna u jabuci vežu se s mastima u crevima, a pektin sprečava apsorpciju masti. Tako smanjujete nivo holesterola u krvi. Nakupljeni holesterol može suziti arteriju i smanjiti dotok krvi u srce što dovodi do bolesti koronarnih (srčanih) arterija. Znači, s jabukom možete i ojačati srce.

BONUS VIDEO: 

 

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas