· · Komentari: 0

PUTER je neverovatan HIDRANT kože lica! Za svako nanošenje, koža će vam reći HVALA

Ako se u vašem ormariću sa kremama još uvek ne nalazi “body buter”, sada je pravo vreme da ga probate i uverite se zašto je on već nekoliko godina jedan od najpopularnijih kozmetičkih proizvoda.

1621240853_ef9343af753e1fcdb2dad9f10063ab2d2c27db81.jpg

Puter ili maslac je biljno ulje koje se na sobnoj temperaturi nalazi u čvrstom stanju, a topi na temperaturi tela. Najčešće je egzotičnog mirisa i predstavlja riznicu masnih kiselina, antioksidanasa i vitamina, pa kao koktel sastojaka koži pruža sjaj, svežinu, mekoću i nežnost.

Najpoznatiji su kakao, ši ili karite i mango puter, a koliko su maslaci u poslednje vreme postali zanimljivi potrošačima svedoči činjenica da na tržištu ima sve više onih koji nisu dobijeni direktno iz semena biljke, nego su nastali ubacivanjem nekog ulja u neki drugi puter, vosak i slično.

​Ši puter
Najveći spektar delovanja ima ši puter, koji se dobija iz orašastih plodova karite drveta koje raste u centralnoj i zapadnoj Africi. To drvo prve plodove daje posle 25 godina, a punu zrelost dostiže tek sa pedeset, zbog čega je njegova seča strogo zabranjena u Africi, dok je proizvodnja ši putera od velikog značaja za ovaj kontinent.

Pročitajte još: Da li je moguće da je OVO U TRENDU? Modne blogerke podeljenih stavova, a NAŠE PEVAČICE odmah isprobale (FOTO/VIDEO)

Tako možemo da se susretnemo sa puterom od masline, lavande, pistaća, badema, bundeve, avokada, aloje i drugima. Iako su to derivati nastali mešanjem različitih tekstura, oni nisu ništa manje kvalitetni od čistih putera.

Maslac je proizvod koji umiruje kožu, pruža joj zaštitnu ulogu, vlaži je i omekšava, a gotovo uvek sadrži neke lekovite sastojke.

Zahvaljujući hidrirajućim svojstvima ši puter se upotrebljava za suvu kožu, kao i za probleme poput svraba, psorijaze, ekcema, dermatitisa, zadebljanja i pucanja, a odličan je i za ispucale usne. Takođe, on pomaže kod raznih alergija, ujeda insekata, opekotina od sunca, iritacija izazvanih brijanjem.

Pročitajte još: Za JAČE NOKTE presudan je jedan VITAMIN, a pronaći ćete ga u ovom VOĆU

Karite maslac podmlađuje kožu i vraća joj elastičnost, kao antioksidans pomaže u borbi protiv slobodnih radikala, a zbog izuzetne sposobnosti penetracije može čak da umiri i bol u zglobovima. Dobar je za svaki tip kože, čak i za masnu jer ne zapušava pore. Ši puter je prirodni štit od sunčevog zračenja i ima SPF 6.

“Karite” inače znači “drvo života”.

Kakao puter se dobija iz pečenog semena ploda biljke kakaovac i obiluje vitaminima A, B1, B2, B3, C i E i antioksidansima. On dubinski hrani kožu i štiti je od oštećenja koja izazivaju slobodni radikali. Preporučuje se kod ekcema, dermatitisa i strija. Svetlobež je boje i miriše na čokoladu, dok se u prehrambenoj industriji koristi za njeno pravljenje.

Ulazi u sastav raznih losiona, sapuna, krema za telo, balzama i ruževa i svima daje predivnu aromu.

Mango puter se dobija presovanjem koštica ploda manga. Svetložute je boje, polučvrst na sobnoj temperaturi i u dodiru sa kožom se topi neverovatnom brzinom. Ima predivan, egzotičan miris, pogodan je za stariju kožu jer smanjuje bore i efikasno uklanja ožiljke od strija i akni i čuva je od UV zračenja. Uz to, pomaže i kod ujeda od insekata, ublažava opekotine i bol u mišićima.

Pročitajte još: PRELIV ZA KOSU – prednosti i kako ga napraviti kod kuće

Čest sastojak u losionima i kremama za telo je i kokosov puter, odnosno ulje. NJega ljubitelji "home made" kozmetike obožavaju jer se lako meša sa sastojcima za pravljenje kućnih krema i balzama i izuzetno se lepo razmazuje i upija.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.