Oglas
· · Komentari: 0
benefiti smejanja

SMEJTE SE: Smeh od 15 minuta menja 2 sata sna i topi vaše kalorije! Otkrijte sve prednosti SMEHA

Mnogo puta smo čuli kako naši stari kažu da je smeh najbolji lek! Vreme je da se zaista okrenemo tradicionalnim verovanjima jer se sve više i više dokazuju naučno dokazuju! Otrkijte sve benefite osmeha!

1649181718_people-g558e7e204_640.jpg
Foto: Piksabej
Oglas

Smeh toliko ima pozitivan uticaj na naš organizam, da čak i kad radimo mimiku smejanja, iako se ne smejemo zapravo, šaljemo pozitivne impulse u naš mozak! Tako da kad god se setite ukoliko vam ništa nije specijalno zabavno, pravite mimiku lica kao da se smejete kako bi vam poslalo pozitivne impulse u mozak!

Pročitajte još: Ovaj začin je kao LEK koristio još Hipokrat: Pogledajte kakva dejstva ima MOĆNI CELER na organizam

Smeh nam daje različite benefite i zato se kaže da je smeh najbolji lek! Ovo su samo neki od benefita koje nam smeh pruža: 

Smehom čistimo pluća

Kada se smejete, vaša pluća se oslobađaju ustajalog vazduha omogućavajući da uđe više kiseonika. To je zato što smeh pomaže da se prošire alveole, male vazdušne kese u vašim plućima. Proširivanje njih znači da je područje za razmenu kiseonika veće i da više kiseonika ulazi u vaša pluća.

Može li smeh zameniti san?

Kada se smejemo neprekidno petnaest minuta, nivo hormona stresa u našem telu opada. I dešava se čitav niz biohemijskih i fizioloških odgovora u telu. Ovi odgovori su slični reparativnim i terapeutskim aspektima stvarnog spavanja. Smatra se da 15 minuta smejanja može zameniti dva sata sna. 

Smeh i sagorevanje kalorija 

Rečeno je da smeh smanjuje nivoe hormona stresa poznatog kao kortizol koji snižava brzinu metabolizma i skladišti masnoće u srednjem delu. Smeh ima tendenciju da prirodno poboljša vaš metabolizam, što utiče da vaše telo da sagoreva više kalorija i samim tim gubi težinu.

Smeh jača srce 

Kada se smejete, vaš broj otkucaja srca se ubrzava i često duboko udišete. To znači da više kiseonika u krvi cirkuliše kroz vaše telo - poboljšavajući vašu vaskularnu funkciju. Poboljšana vaskularna funkcija i cirkulacija takođe mogu pomoći u smanjenju rizika od dijagnoze srčanih bolesti.

Mentalne prednosti smeha

Vodeće prednosti smeha uključuju smanjenje stresa, jačanje društvenih veza i oslobađanje hemikalije za „dobar osećaj“ u vašem telu, endorfina. Što je veći nivo endorfina u vašem telu, to ste manje skloni mentalnim oboljenjima, depresiji i anskioznim napadima. 

I na kraju - Zašto je smeh najbolji lek?

Već smo napisali sve pozitivne elemente i benefite smejanja, zato se i kaže da je smeh najbolji lek. Ne samo da vam može pomoći psihički, već i fizički. Smeh je najbolji lek jer je dokazano da pomaže u oslobađanju prirodnih hemikalija za dobar osećaj u našem telu koje pomažu u borbi protiv bolesti i takođe smanjuje stres koji dugoročno produžava naš životni vek.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas