Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
бенефити смејања

СМЕЈТЕ СЕ: Смех од 15 минута мења 2 сата сна и топи ваше калорије! Откријте све предности СМЕХА

Много пута смо чули како наши стари кажу да је смех најбољи лек! Време је да се заиста окренемо традиционалним веровањима јер се све више и више доказују научно доказују! Отркијте све бенефите осмеха!

1649181718_people-g558e7e204_640.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Смех толико има позитиван утицај на наш организам, да чак и кад радимо мимику смејања, иако се не смејемо заправо, шаљемо позитивне импулсе у наш мозак! Тако да кад год се сетите уколико вам ништа није специјално забавно, правите мимику лица као да се смејете како би вам послало позитивне импулсе у мозак!

Прочитајте још: Овај зачин је као ЛЕК користио још Хипократ: Погледајте каква дејства има МОЋНИ ЦЕЛЕР на организам

Смех нам даје различите бенефите и зато се каже да је смех најбољи лек! Ово су само неки од бенефита које нам смех пружа: 

Смехом чистимо плућа

Када се смејете, ваша плућа се ослобађају устајалог ваздуха омогућавајући да уђе више кисеоника. То је зато што смех помаже да се прошире алвеоле, мале ваздушне кесе у вашим плућима. Проширивање њих значи да је подручје за размену кисеоника веће и да више кисеоника улази у ваша плућа.

Може ли смех заменити сан?

Када се смејемо непрекидно петнаест минута, ниво хормона стреса у нашем телу опада. И дешава се читав низ биохемијских и физиолошких одговора у телу. Ови одговори су слични репаративним и терапеутским аспектима стварног спавања. Сматра се да 15 минута смејања може заменити два сата сна. 

Смех и сагоревање калорија 

Речено је да смех смањује нивое хормона стреса познатог као кортизол који снижава брзину метаболизма и складишти масноће у средњем делу. Смех има тенденцију да природно побољша ваш метаболизам, што утиче да ваше тело да сагорева више калорија и самим тим губи тежину.

Смех јача срце 

Када се смејете, ваш број откуцаја срца се убрзава и често дубоко удишете. То значи да више кисеоника у крви циркулише кроз ваше тело - побољшавајући вашу васкуларну функцију. Побољшана васкуларна функција и циркулација такође могу помоћи у смањењу ризика од дијагнозе срчаних болести.

Менталне предности смеха

Водеће предности смеха укључују смањење стреса, јачање друштвених веза и ослобађање хемикалије за „добар осећај“ у вашем телу, ендорфина. Што је већи ниво ендорфина у вашем телу, то сте мање склони менталним обољењима, депресији и анскиозним нападима. 

И на крају - Зашто је смех најбољи лек?

Већ смо написали све позитивне елементе и бенефите смејања, зато се и каже да је смех најбољи лек. Не само да вам може помоћи психички, већ и физички. Смех је најбољи лек јер је доказано да помаже у ослобађању природних хемикалија за добар осећај у нашем телу које помажу у борби против болести и такође смањује стрес који дугорочно продужава наш животни век.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas