· · Komentari: 0
HIGIJENA

Stariji od 35 godina masovno imaju ovo oboljenje ZUBA, a sprečava se na LAK način

Stručnjaci za oralnu higijenu tvrde da bi zube uvek trebalo da peremo pre doručka.

1610355298_Depositphotos_297829778_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto

Kako navode, razlog je to što se bakterije u ustima dok spavamo množe. One su direktno odgovorne za stvaranje naslaga na zubima i zato je jutarnji zadah uglavnom neprijatan.

Pročitajte još: Umor, nestabilna težina, problemi sa zdravljem: Šta sve ukazuje na to da se malo krećemo?

Kada se zubi operu odmah nakon buđenja, dobijaju fluoridnu prevlaku, što pomaže da se izbegne da naslage i bakterije dođu na hranu koju jedemo.

Najopasniji je plak, jer su tu bakterije
Najbolji način za prevenciju oba ova oboljenja je pravilno održavanje oralne higijene koja podrazumeva svakodnevnu upotrebu četkice i konca uz pravilnu tehniku. Parodontopatija kao i karijes su oboljenja prouzrokovana bakterijama iz plaka.

Preporučuje se da se zubi tokom dana ne peru odmah posle obroka, već pola sata kasnije, jer njihovo četkanje odmah posle jela oštećuje zubnu gleđ.

Inače, kada je o oralnom zdravlju reč, stručnjaci upozoravju da više od polovine odraslih ima neki od oblika parodontopatije, a kod čak tri četvrtine starijih od 35 godina, parodontopatija predstavlja glavni uzrok gubitka zuba. Na drugom mestu je karijes.

Pročitajte još: Vreme obroka je bitno koliko i namirnice koje jedemo

Plak je meka naslaga koja se svakodnevno stvara na površinama zuba uz granicu sa desnima. Moguće ju je ukloniti samo mehaničkim čišćenjem.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.