· · Komentari: 0
PREVENCIJA

STRUČNJACI upozoravaju da obratite pažnju u PETOJ DECENIJI: Ovo je 5 znakova da vaš MOZAK stari brže od vašeg TELA

To su prave „crvene zastave“ koje se vide već posle 45 godina

1684830314_219073_shutterstock-511210870_f.jpg
Foto: Shutterstock

Smanjena kognitivna funkcija mozga je prirodan deo starenja. Sposobnost pamćenja informacija, rasuđivanja, analize i razumevanja složenih tekstova opada sa godinama. Ali, po pravilu, to se dešava glatko i sinhrono sa starenjem organizma u celini. Međutim, postoje neke tačke koje mogu upozoriti i dati do znanja da mozak ubrzano stari.

Pročitajte još: Poklon koji nikako ne smete da unesete u KUĆU: Feng šui stručnjaci savetuju da ga odmah bacite ili spalite

- Ako se kognitivni pad dešava prerano, prebrzo ili više nego što biste očekivali, verovatno postoji problem koji treba da se reši. Verovatno nedostatak u ishrani ili nešto slično. U svakom slučaju, nakon što ste primetili jedan od ovih 5 znakova, potrebno je da se što pre obratite lekaru - objašnjava doktor specijalista Mihael Bol.

Gubite osećaj za ravnotežu

Studije pokazuju da ravnoteža počinje da opada počevši od 50. godine. Doktor Bol ovo pripisuje smanjenju mišićne mase. Ali ako ste tek u 40-im ili manje, to je znak upozorenja da se promene dešavaju u vašem mozgu.

Imate problema sa koordinacijom pokreta

Motoričke veštine – i velike i male – su veoma važan kognitivni element. Sa godinama postaje sve teže, na primer, uvući konac u iglu, povući pravu liniju i tako dalje. Međutim, prema Institutu izvrsnosti socijalne zaštite, neki od tipičnih ranih znakova demencije uključuju probleme sa koordinacijom i konfuziju.

Zaboravljate reči

Ako ova ili ona reč s vremena na vreme izleti iz memorije, to je normalno. Međutim, ako osećate da se to dešava češće nego obično, vaše telo vam možda govori da ovde nešto nije u redu. Drugi znak je zaborav. Da, svi se povremeno ne sećamo gde su ključevi, u koje vreme je sastanak i tako dalje. Ali ako shvatite da se ne možete sjetiti šta se dogodilo prije nekoliko sati, ovo je znak upozorenja. Osim toga, tu i tamo se često zaborave neke stvari iz prošlosti. 

Teško vam je da obavljate svakodnevne zadatke

Najčešće govorimo o finansijskim transakcijama: plaćanje računa, plaćanje poreza, prenos sredstava, kupovina proizvoda - sve ovo izgleda komplikovanije nego obično. Ako se rutina pretvori u mučenje, vredi obratiti pažnju.

Vaše raspoloženje se stalno menja

Život uopšte ne može biti samo radostan ili samo tužan, promene raspoloženja su prirodan proces. Situacija treba da bude oprezna kada se ovi padovi dese bez razloga, dok osoba može momentalno da pređe iz zabave u histeriju i obrnuto.

Bonus video:

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU 

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.