· · Komentari: 0

Svakodnevnim navikama do jačeg METABOLIZMA: Šest stvari promenite već danas

Metaboličko zdravlje smatra se ključnim za opšte zdravlje

1653836743_woman-gde1615f3a_1280.jpg
Foto: pixabay

Metabolizam potiče od grčke reči „metabolismo“, što znači promena. Predstavlja zbir svih hemijskih reakcija u vašem telu i na kraju se odnosi na energetski balans. Može se reći i da je skup ćelijskih mehanizama koji generišu energiju iz hrane i okoline kako bi napajali svaku ćeliju u telu.

Pročitajte još: HURGADA ILI KIPAR sa Wayout-om - Definitivno pravi izbor i najbolji odnos cene i kvaliteta (FOTO)

 

Kada nemate dobro metaboličko zdravlje, vaše ćelije, male "elektrane" koje proizvode energiju unutar ćelija koje se nazivaju mitohondrije ne mogu da proizvedu energiju koja im je potrebna da bi pravilno funkcionisale, a onda mogu da se pojave disfunkcije i bolesti.

Pročitajte još: Pročistite organizam i vratite energiju: Ojačajte imunitet pomoću MOĆNOG napitka

Sve što možete da uradite da poboljšate efikasnost i količinu vaših mitohondrija pomaže vam da budete metabolički zdravi.

Kako poboljšati metabolizam?

Izgradite vitko mišićno tkivo

Jedan od najboljih načina za izgradnju mišića je trening otpora. Bilo bi najbolje da odvojite vreme za tri treninga  snage nedeljno. Joga takođe može da poveća mišićnu masu.

Vežbanje

Sagorevanje oko 3.000 kalorija nedeljno kroz vežbanje je cilj za postizanje zdravog metabolizma. To je ekvivalent hodanju oko četiri kilometara dnevno. Ako je to previše možete da radite vežbe pet puta nedeljno 30 minuta umerenog intenziteta.

Jedite više vlakana

Studije pokazuju da ne unosimo dovoljnu količinu vlakana dnevno. Smernice za ishranu preporučuju da žene unose najmanje 25 grama, a muškarci 38.

Pročitajte još: Kada su u pitanju položaji za spavanje, najbolje je ležati na boku, a evo i ZAŠTO

Jedite manje šećera

Trebalo bi da smanjimo unos šećera ako želimo da poboljšamo metaboličko zdravlje. Višak šećera može da dovede do pada energije usred dana i anksioznosti.

Voda

Voda je od velike važnosti za naš organizam. Neunošenje adekvatnih količina može da uspori brzinu metabolizma tako što ne dozvoljava šećeru i masti da stignu do mišića gde bi se inače metabolizovali, prenosi Real Simple.

Dobar san

Zdravlje i metabolizam u uskoj su vezi sa pravilnim rasporedom spavanja.

- Čak i jedna noć kratkog sna, ili samo odlazak u krevet u drugačije vreme od uobičajenog, može da smanji  osetljivost na insulin i da doprinese većem hormonu stresa i skokovima glukoze sledećeg dana - kaže dr Means. Zdravstveni stručnjaci generalno preporučuju odraslima da spavaju sedam do devet sati noću.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

 


 

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.