Oglas
· · Komentari: 0
BEBE

Da li datum rođenja određuje koje ćemo bolesti imati?

Verovali ili ne, ali period kada ste rođeni stvara veću šansu da dobijemo neke bolesti!

1626507867_Depositphotos_41743511_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto
Oglas

Koliko period rođenja i začeća utiče na dugoročno zdravlje, kako se spekulisalo dugo, pokušali su da otkriju naučnici sa španskog univerziteta Alikante. Oni su analizirali vezu između meseca rođenja 30.000 ispitanika i 27 hroničnih oboljenja, i došli su do zanimljivih podataka.

Pročitajte još: Tinejdžerima je najteže: Šta da rade roditelji kada je dete frustrano zbog izgleda i kopira druge

Septembarske bebe nemaju hronične bolesti

Studija je pokazala da bebe rođene u septembru imaju najmanju šansu da razviju hronične bolesti, ali i da septembarci muškog pola imaju čak tri puta veću šansu da pate od problema sa štitnom žlezdom nego januarske bebe.

Osteoporozi su skloniji rođeni u aprilu, maju, septembru i oktobru, dok bebe rođene u martu, junu i decembru imaju najviše šansi da u starijem životnom dobu obole od katarakte.

Junske bebe i depresija
Bebe rođene u julu imaju za 25 odsto veću verovatnoću da dobiju visok krvni pritisak, dok junske imaju 34 odsto veću šansu da obole od depresije.

Zimske i letnje bebe

Naučnici su pokušali da utvrde i da li ima razlike između dece rođene u zimskim i letnjim mesecima, jer se razlikuju i spoljni faktori koji svakako jesu odgovorni za razvoj imuniteta.

Posebno je važna sunčeva svetlost koja utiče na proizvodnju vitamina D, a on može da igra ključnu ulogu u (ne)obolevanju tokom života.

Pročitajte još: Kada deca počinju da lažu? I kako reagovati kada to prvi put urade?

Dr Robert Kaf iz Kraljevskog statističkog društva kaže, međutim, da je prirodno da će biti obrazaca koji se ponavljaju, ali da oni nisu nužno i pokazatelji dobrog ili lošeg zdravlja, čime apeluje na roditelje da se ne drže striktno ovog šablona kada planiraju roditeljstvo.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas