Oglas
· · Komentari: 0
OPREZ

Kako prepoznati da vam je neko sipao DROGU U PIĆE? Ovo su simptomi na koje treba OBRATITI PAŽNJU

Psiholog i stručnjak za odvikavanje od droge Zoran Crnjanin objašnjava koji su mogući simptomi ako se desi da vam je neko sipao drogu u piće.

1643732053_cocktail-g0bec74a00_1280.jpg
Foto: Piksabej
Oglas

Kad se droga podmetne u piće, može izazvati amneziju, nesvesticu, vrlo jake vrtoglavice, pa čak i gubitak svesti, što traje tri do četiri sata. Tada mladi postaju žrtve silovanja, krađe, otmice, izjavio je za RTS psiholog i stručnjak za odvikavanje od droge Zoran Crnjanin.

Simptomi su slični pijanstvu: malaksalost, mučnina i vrtoglavica, zbog čega mladi pomisle da im je loše od alkohola, pa i ne traže pomoć lekara. Sve češće, posebno posle praznika i proslava, lekari se susreću sa mladim ljudima koji sumnjaju da im je nešto sipano u piće.

Važno je da ukoliko odlazite od stola, ne ostavljajte piće bez nadzora, već kod osobe od poverenja. Takođe, bitno je da se flaše i limenke otvaraju ispred vas.

Zoran Crnjanin, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, rekao je da, kada govorimo o toj vrsti droge, veoma je teško reći kakve efekte će izazvati.

Pročitajte još: Popularna pevačica drogom pokušala da skine kilograme (FOTO)

"Količina aktivne supstance u rastvoru može biti različita. Efekti koje će ova droga izazvati zavise od toga da li se kombinuje sa nekim drugim drogama, od telesne konstitucije, opšteg zdravstvenog stanja, da li se konzumira sa alkoholom ili ne", objašnjava Crnjanin.

Prema njegovim rečima, "veoma je mala razlika između doze koja će dovesti do pozitivnih efekata, kojima se korisnici te droge nadaju, i prekomerne doze, koja može ostaviti vrlo ozbiljne posledice, a moguć je i smrtni ishod".

"U malim količinama, ova droga pruža doživljaj koji bi nam pružilo umereno konzumiranje alkohola, uz izostanak problema sa snom i jutarnjeg mamurluka, zato je i primamljiva za korišćenje. Korisnici ove droge nadaju se da će uobičajnim dozama postići doživljaj euforije, želju za plesom, povećani seksualni nagon, redukciju anksioznosti...", kaže gost jutarnjeg programa na RTS-u.

Foto: Printskrin/RTS

Ta vrsta droge, dodaje Crnjanin, ipak može izazvati vrtoglavicu, nesvesticu i mučninu.

Znaci da vam je droga sipana u piće

Crnjanin ističe da ukoliko se posle konzumacije pića osećamo lošije nego što bismo se inače osećali kada toliko popijemo, preporuka je da se potraži pomoć, zbog mogućnosti da nam je droga podmetnuta.

"Ta droga u velikim količinama – kada se zloupotrebljava, podmeće u piće – dovodi do negativnih posledica. To su doze koje su veće od onih koje sam prethodno opisao. Tada može doći do amnezije, nesvestice, vrlo jakih vrtoglavica, pa čak i do gubitka svesti koje traje tri do četiri sata, kada mladi postaju žrtve silovanja, krađe, otmice", upozorava Crnjanin.

Prema njegovim rečima, vrlo je teško dokazivo prisustvo te supstance u organizmu, jer se vrlo brzo razlaže, ali se zavisnost na tu drogu vrlo brzo razvija, te može ostaviti ozbiljne posledice po pamćenje, a može dovesti i do šizofrenije.

"Droga je među konzumentima poznata kao tečni ekstazi, likvid, a kod nas se odomaćio naziv 'droga za silovanje'", napominje gost Jutarnjeg programa.

Poruka Crnjanina je da treba biti dodatno oprezan prilikom izlaska u noćne klubove.

"Ukoliko odlazimo od stola, da ne ostavljamo naše piće bez nadzora, da ostavimo kod osobe od poverenja, da se flaše i limenke otvaraju ispred nas. Droga ima blago slankast ukus, a ukoliko je piće koje pijemo promenjene boje, mirisa, ukusa, da ga ne pijemo", kaže psiholog.

Foto: Piksabej

Ističe da je drogu danas lako nabaviti, ima je svugde oko nas, a među adolescentima je postala "uobičajena" tokom noćnog provoda.

"Informisanost o posledicima je vrlo važna preventivna mera: da smo upoznati sa negativnim posledicama konzumacija droge, a ne samo sa pozitivnim, što možemo čuti od vršnjaka", zaključuje psiholog i stručnjak za odvikavanje od droge Zoran Crnjanin.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas