Oglas
· · Komentari: 0

Koje boje je "ZDRAV JEZIK"? Može da otkrije bolesti, a ovako nikako ne treba da izgleda

Obratite pažnju na boju jezika

1674040425_shutterstock_1129014923.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Visok nivo holesterola vremenom izaziva brojne komplikacije, ali simptomi su nepostojeći za veliki broj pacijenata. Ipak, ako se ne leči visok holesterol može izazvazi nakupljanje plaka u arterijama. To može dovesti do daljih komplikacija kao što je zastoj krvi ili stagnirajući protok krvi, koji utiče na boju jezika.

Prošle godine je medicinski časopis "Frontiers in Medicine" upozorio da jezik tamnoljubičaste boje ukazuje na zastoj krvi.

- Znaci zastoja krvi koji su povezani sa srcem uključuju plavkaste ili tamnocrvene usne, tahikardiju, probadanje i osećaj stezanja u grudima. Vrh jezika ima ljubičasto - plavičastu boju ili to mogu biti mrlje zastoja krvi na vrhu. Pođezične vene su tamne ili krive i debele - tvrdi doktor Li Guang Jun i objašnjava da je zastoj krvi simptom visokog holesterola.

Pročitajte još: Šest "zdravih" namirnica koje mogu sadržati VELIKU KOLIČINU ŠEĆERA: Obratite pažnju

U većini slučajeva kada je jezik postao ljubičast, krv ne cirkuliše pravilno. Tačnije, to može ukazivati na to da krv ne uspeva da isporuči dovoljno kiseonika u tkiva tela. Međutim, to bi takođe moglo signalizirati da je krv koja je tamnocrvena za razliku od svetlo crvene, osiromašena kiseonikom.

LJubičasta boja jezika može da ukaže i na cijanozu koja je posledica snižene koncentracije kiseonika u perifernoj krvi, odnosno kada količina redukovanog hemoglobina (deoksihemoglobina) poraste na najmanje 5 g% (5g/dl) u kapilarnoj krvi.

Najčešći uzroci su: srčana insuficijencija, plućni emfizem, spastični bronhitis, bronhijalna astma, edem pluća, boravak na velikim nadmorskim visinama, stenoza ili opstrukcija velikih plućnih bronha, methemoglobinemija, kongenitalne srčane mane.

Pročitajte još: JEDAN SIMPTOM OSETILO JE ČAK 70 ODSTO ŽENA, MESEC DANA PRE SRČANOG UDARA: Ćerka kralja roka nedavno je preminula od posledica

"Retko, jezik plave boje je primećen kod pacijenata sa perifernom cijanozom“, objasnili su lekari i istakli da plava boja ruku i stopala ukazuje na aterosklerozu ili plak u zidovima arterija. Ipak, malo je verovatno da će ateroskleroze izazvati ljubičasti jezik.

Zdrav jezik je ružičastocrvene boje

Takođe, treba napomenuti da nisu svi slučajevi promene boje jezika povezani sa lošom cirkulacijom. Neki tumori, uključujući rak jezika, mogu proizvesti tamnocrvenu ili ljubičastu boju na površinama u ustima. Svetlocrveni jezik može signalizirati nedostatak vitamina B12, gvožđa ili folne kiseline.

Lekari tvrde da jezik ponekad postaje ljubičast zbog Kavasakijeve bolesti. Ovo retko, ali ozbiljno stanje nastaje kada se krvni sudovi upale.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas