Oglas
· · Komentari: 0

JEDAN SIMPTOM OSETILO JE ČAK 70 ODSTO ŽENA, MESEC DANA PRE SRČANOG UDARA: Ćerka kralja roka nedavno je preminula od posledica

Žene nakon 45-te su pod većim rizikom

1673770013_profimedia-0749338591-Liz-aMeri-Prisli.jpg
Photo: Profimedia
Oglas

Liza Meri Prisli, nedavno je preminula nakon što je doživela dva srčana udara, jedan za drugim. Imala je samo 54 godine, pa iako joj je odmah ukazana hitna medicinska pomoć, nije uspela da se izbori. Srčani udar pogodi nekoga otprilike svake 43 sekunde, a jedan nespecifičan simptom ukazuje da je vreme za hitnu posetu doktoru.

Srčani udar nekoga pogodi otprilike svake 43 sekunde, a jedan nespecifičan simptom ukazuje da je vreme za hitnu posetu doktoru. Ono što je karakteristično je da oni nastaju neočekivano, ali organizam ipak ranije upozorava da nešto nije u redu.

Pročitajte još: Tužna vest: Liza Meri Prisli, ćerka Elvisa Prislija, preminula u 54.godini

Evo šta treba znati, kako biste lakše prepoznali simptome, i na vreme delovali:

Prvi simptom koji ukazuje na srčani udar je bol u grudima, sličan onom koji osetimo kada nas tokom vežbanja uhvati grč u nogama. Budući da je srce zaduženo za pumpanje krvi u ostatak tela, srčani udar odmah uzrokuje nedostatak kiseonika u celom organizmu.

Foto: Shutterstock

Pročitajte još: Šta je srčani udar ili INFARKT i kako ga prepoznati?

Istraživanje pokazuje da je bol u grudima tokom srčanog udara češći kod muškaraca nego kod žena. 
"Harvard Health" objavio je spisak najčešćih simptoma koje su prijavile žene, mesec dana pre srčanog udara:

1. Neuobičajeni umor (71 %)
2. Poremećaj spavanja (48 %)
3. Kratkoća daha (42 %)
4. Loša probava (39 %)
5. Anksioznost (36 %)
6. Ubrzan rad srca  (27 %)
7. slabe/teške ruke (25 %)
8. trnci u šakama/rukama (22 %)
9. težak dah noću (19 %)

Ukoliko već neko vreme osećate ove simptome, nemojte zaobići posetu lekaru.

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas