Oglas
· · Komentari: 0
ZAVISNOST

Nova ZAVISNOST: Tanoreksija je sve češća među srednjoškolkama, a lako se prepoznaje

Tanoreksija pokreže sve prihološke mehanizme koje aktivira zloupotreba psihoaktivnih suprstanci, alkohola ili kockanje.

1630934080_Depositphotos_37427513_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto
Oglas

Uprkos lekarskim upozorenjima o štetnosti izlaganja UV zracima, pripadnice lepšeg pola i dalje ne odolevaju da leto "potroše" na prekomerno sunčanje - na otvorenom ili pod lampicama solarijuma. Put od želje da se dobije preplanuli ten do zavisnosti od uvek tamne puti, odnosno tanoreksije, često nije dug. A štetne posledice po zdravlje nisu male.

Pročitajte još: Ketrin Zita Džons ispratila ćerku na koledž, pa u kupaćem vežbala hulahop (VIDEO)

Žene su lako upale u još jedan ambis modernosti - potrebu da povećaju grudi, "dorade" usne, "ispeglaju" bore... Imperativi ultimativne lepote koji se plasiraju na društvenim mrežama, ali nam "iskaču" i u TV reklamama i provociraju sa bilborda, dodatno sve komplikuju.

Šta je tanoreksija?
Tanoreksija je pojam koji objašnjava prekomerno, gotovo impulsivno i zavisničko izlaganje sunčanju, bilo u solarijumu ili na prirodan način, sa brojnim posledicama po psihofizičko zdravlje osobe koja u taj problem upada, a sve sa tendencijom pribavljanja osećanja zadovoljstva i adekvatnosti.
  • Kako se objašnjava tanoreksija?

- To je oblik zavisničkog ponašanja koji pokreće sve one psihološke mehanizme koje aktvira i zloupotreba psihoaktivnih supstanci, alkohola ili pak patološko kockanje i igranje video-igara. Pod uticajem UV zraka u većoj meri aktiviraju tzv. endorfini, koji podstiču efekat blagostanja i zadovoljstva. Tako se pokreće zavisnički mehanizam - kaže Jelena Jovičić, defektolog i psihoterapeut u edukaciji, čija je ovo oblast rada i istraživanja..

Pročitajte još: Pripremite dva jesenja komada garderobe: Ko bi rekao da će se nositi danju? (FOTO)

Da je zaista reč o jednoj vrsti zavisnosti, govore i istraživanja koja potvrđuju pozitivan učinak leka koji se koristi u tretmanu zavisnosti od opijata, na zavisnost od izlaganja UV zracima.

  • U kojoj meri je ona uzela maha kod mladih devojaka, čak i kod srednjoškolki?
Bela put je bila moderna
U 18. i 19. veka je ideal lepote bila svetla, neosunčana koža, jer je bela put smatrana stausnim simbolom. Oni koji su imali viši položaj u društvu, novac i moć, nisu morali da rade na njivama i poljima, pa su samim tim bili neosunčani.

- Putovanja su postala dostupna i širim društvenim grupama, a samim tim i određene destinacije i način provoda. U novije vreme, kod mladih devojaka je ideal lepote dodatno kompromitovan i njegovim nametanjem od strane medija i društvenih mreža, a naročito sa aspekta lagodnog i bezbrižnog života kakav se plasira, recimo, na "Instagramu". S druge strane, imamo i marketinške poteze koji popularizuju solarijume kroz reklamiranje lampi - ističe Jovičićeva.

Pročtiajte još: BRUKA: Brat Megan Markl ulazi u rijaliti! Sa njim je i bivši očuh Kim Kardašijan

  • Koji su jasni simptomi da je reč o zavisnosti od sunčanja?
U pozadini tanoreksije je beg od izazova

- Kada već postoje posledice i osoba je svesna štetnosti, a i dalje nastavlja sa sunčanjem ili bilo kojim drugim štetnim ponašanjem, možemo govoriti o zavisnosti. Sasvim je izvesno da je osoba koja je dobila opekotine višeg stepena, ili pak neko maligno oboljenje kože, imala neke posledice ili barem naznake posledica i ranije, ali uprkos tome nije redukovala svoje štetno ponašanje.

Taman ten po svaku cenu Foto: Piksabej

U pozadini tanoreksije su iskrivljena slika o sebi, beg od stresa i izazova, nisko samopouzdanje, psihička teskoba koju osoba projektuje na nezadovoljstvo fizičkim izgledom, pogrešna uverenja vezana za fizički izgled koja mogu sezati i do nivoa psihičkog poremećaja koji se naziva dismorfofobija, a koji predstavlja doživljaj obolele osobe da su delovi njenog tela ružni i deformisani - ističe Jovičićeva.

Šta ako izbledim?
Dokaz da se razvija zavisnost od tamnog tena su apstinencijalne krize. Javlja se strah da će koža izbledeti, a uz to i nelagoda da nisu lepe i poželjne. Mogu se javiti preznojavanje, anksioznost, napadi panike. Dakle, slična situacija kao kada narkoman pokušava da ostavi drogu ili alkoholičar alkohol.

Pročitajte još: GLAMUR U SEPTEMBRU! Deca slavnih krenula u gimnaziju, a školarina je kao stan u Beogradu: Za njih godina košta 76.000 EVRA! (FOTO)

  • Na koji način bi trebalo da se pristupi lečenju ovog oblika zavisnosti?

- Veoma je važno da se adekvatno proceni stanje osobe koja traži pomoć, ali i njeni kapaciteti. Kao i kod svake zavisnosti, u obzir dolazi kombinacija farmakoterapije i psihoterapije, uz pravila koja bi imala za cilj uvođenje kontrole nad ponašanjem.

Često je primenjivana kognitivno-bihevioralna psihoterapija, čiji je glavni okvir intervencija usmerena na identifikaciju i redukciju pogrešnih uverenja i iracionalnih načina razmišljanja - zaključuje Jovičić.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas