· · Komentari: 0

SMIRUJE NERVNI SISTEM: Zašto nam je JOD tako važan?

Postoji jasna veza između nivoa joda koji žena ima tokom trudnoće i kasnije inteligencije deteta

1650973886_jod.jpg
Foto: Shutterstock

Iako se ne spominje često, jod je veoma važan za zdravlje, jer:

– prirodni je antibiotik i antivirotik
– pomaže u prevenciji mnogih bolesti
– osigurava pravilan rad štitne žlezde i imunog sistema
– poboljšava mentalnu bistrinu
– smiruje nervni sistem
– oslobađa od napetosti.

Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA) čak tvrdi da postoji jasna veza između nivoa joda koji žena ima tokom trudnoće i kasnije inteligencije deteta.

Pravilnom ishranom se može uticati na pravilan rast i razvoj, pogotovo u fazi trudnoće i najranijem periodu života deteta. Tokom celog života je moguće uticati na mentalne i fizičke kapacitete.

Dr Ranko Rajović ističe: “Jod je esencijalan za normalan rast i razvoj dece, a pre svega za normalan razvoj centralnog nervnog sistema i inteligencije, posebno u prvih nekoliko godina života”.

Nedostatak joda može prouzrokovati gušavost hroničan umor, gojenje, povećanu osetljivost na hladnoću, suvu kožu, probleme sa probavom, loše raspoloženje, tanku i suvu kosu.

Lepota i zdravlje dolaze iznutra, zato je veoma važno šta unosite u svoj organizam hranom i vodom.

Najbolji izvori joda su alge, morska riba i jodirana so

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.