· · Komentari: 0
ZDRAVLJE

Šta se dešava u telu ako dnevno pijete samo JEDNU ČAŠU VODE?

Hitratacija je jako važna za organizam, ali kao se ne ispoštuje preporučeni dnevni unos vode, to može dovesti do mnogih neželjenih simptoma.

1636740485_bottle-g30fa24774_1920.jpg
Foto: Piksabej

Kako i za zdravlje, tako je za negu i lepotu kože voda jako važna. Preporučeni dnevni unos vode je od šesto do osam čaša, a ukoliko se to pravilo ne ispoštuje, mogu se pojaviti neželjeni simptomi.

Voda se izbacuje preko urina i znoja, pa je bitno da se nadoknadi izgubljena tečnost na dnevnom  nivou.

Pročitajte još: Odgovor će vas iznenaditi: Da li se KAFA i ČAJ računaju u dnevni unos VODE?

Ukoliko dnevno pijete manje vode nego što je preporučeno, verovatno će vam se dogoditi nešto od sledećih pojava.

Želja za slatkišima

U popodnevnim satima, kada najčešće opada nivo energije može se javiti pojačana želja za slatkišima. Još jedan uzročnik tome može biti nedovoljan unos vode, jer se tada jetra muči s pretvaranjem glikogena u glukozu, odnosno šećer, za krvotok.

Umor i pospanost

Ukoliko vas uhvati popodnevna pospanost, kako biste se razbudili potrebno je da uz šoljicu kafe uzmete i čašu vode, jer je osećaj umora jedan od znakova dehidracije.

U britanskoj studiji iz 2015. godine jedan od pet pacijenata pokazivao je simptome koji su mogli biti posledica nedovoljnog unosa vode, uključujući umor.

Izražena glad i nakon jela

Ako osećate glad i nakon jela, krivac za to može biti dehidriranost. Nedovoljnu, pa čak i umerenu dehidraciju telo često pogrešno tumači kao glad, zbog čega žudimo za još kojim zalogajčićem, koji vremenom može dovesti i do povećanja kilaže.

Suva usta

Suva ili lepljiva usta jedan su od glavnih znakova dehidracije, zbog čega je jako važno piti preporučenu količinu vode.

Glavobolje različitog intenziteta

Glavobolje koje nastaju zbog nepravilne hidratacije mogu biti različitog intenziteta, od tupe i blage do one iscrpljujuće. Ovakav bol prouzrokovaće privremeno smanjenje obima mozga usled gubitka tečnosti.

Tada se mozak lagano povuče od lobanje, što izaziva nelagodni osećaj bola. Međutim, kada popijete vodu, mozak će se vratiti u normalan obim i glavobolja bi tada trebalo da prestane.

                            Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.