· · Komentari: 0
Noževi

Avangardni “Kinezi” osvajaju na prvi pogled (FOTO)

Više nema nikakve sumnje da su proizvođači iz Narodne Republike Kine u ozbiljnoj ekspanziji na globalnom nivou i to - u praktično svakoj oblasti

1594220688_VE.jpg
VE - foto: “VE Knife”

Već decenijama, ali naročito poslednjih godina primetan je sve veći broj kineskih proizvođača iz premijum segmenta, bez obzira da li je reč o sportskoj opremi, arhitekturi, sofisticiranoj elektronici ili oružju. Među kompanijama koje nude noževe zapaženog kvaliteta i jedinstvenih dizajnerskih rešenja, već su dobro pozicionirani “Real Stil”, “Kizer”, “Reate”, “VE Knife”… 

Pročitajte još: Oštricom na smrtonosnu avetinjsku mrežu (FOTO)

Kompanija “VE Knife” (po slobodnom tumačenju “Nož - to smo mi”) osnovana je 2000. godine i veoma brzo je postala jedan od vodećih kineskih izvoznika kvalitenih noževa. Iako u svom programu ima nekoliko fiksnih modela, težište ponude je na kvalitetnim folderima neobične forme. 

Prepoznatljivi po ručnoj doradi 

Dabl Heliks je najinovativniji nož 2018, foto: “VE Knife”

Ipak, “VE Knife” zapošljava oko 70 veštih zanatlija čiji zadatak je ručna dorada, poliranje i fino upasivanje svih elemenata. Upravo takav pristup donosi onu finu razliku i prednost (naravno i prestiž), ovim kineskim proizvodima po čemu se izdvajaju u zaista bogatoj ponudi na tržištu. Pritom, “VE Knife” ima direktnu vezu sa korisnicima putem službe sa četiri stalno dostupna menadžera. Uticajni popularni američki sajt “Knajf NJuz”, je model VE Knife Dabl Heliks proglasio za najinovativniji nož u 2018. godini. 

Atraktivni a funkcionalni 

Ovi kineski noževi neretko se prepoznaju po vizulenim elementima jer je težište na neuobičajenim, atraktivnim dizajnerskim rešenjima. Zbog toga “VE Knife” angažuje poznate dizajnere i neretko namerno pravi otklon ka avangardnim formama, toliko da se u određenim slučajevima stiče utisak da je funkcionalnost žrtvovana u korist atraktivne forme.. 

Neobično rešenje brave na modelu Dabl Heliks, foto: “VE Knife”

Dabl Heliks je rezultat razvoja dizajnerskog tima iz “VE Knifea”, a najznačajnija odlika ovog modela je nova, patentirana slajd lok brava. Konstrukciono, ova brava je varijacija aksis-lok rešenja koje su MekHenri i Viljams osmislili za Benčmejd Mod. 710, ali Dabl Heliks ima dvostrane, spolja postavljene opruge, vidljive na stranicama drške. Oblik 84 mm dugog sečiva je univerzalan, pa je nož podesan za svakodnevnu upotrebu. Više varijanti u bojama i vrstama finiša dopušta svakome da pronađe kombinaciju koja mu odgovara. 

Prestižni Zmaj 

Drakon (zmaj) je folder klasičnog oblika i proporcija integralne konstrukcije, što znači da mu je drška izrađena od jednog komada titanijumske legure. Ovakve foldere je u serijsku ponudu prvi uveo italijanski “Lionstil”. Međutim, za skoro svakog poznatog proizvođača, ubrzo je postalo pitanje prestiža imati sličan nož u ponudi.

Drakon sa drškom od jednog komada titanijumske legure, foto: “VE Knife”

Drakon ima elegantnu siluetu izduženih linija, sa ravno brušenim sečivom ojačanog vrha, tako da probijanje čvrstih prepreka nije problem. Površina drške obrađena je tako da podesća na krljušt, što sprečava klizanje i direktno povezuje nož sa njegovim imenom. Takođe se nudi u više raznobojnih kombinacija finiša. 

Pročitajte jošNulta tolerancija čeličnih ljubimaca

Iako su najatraktivniji modeli iz ponude “VE Knife” u cenovno višoj kategoriji (prema nezvaničnoj klasifikaciji u SAD, to su modeli sa cenom iznad 250 dolara), oni su i dalje povoljniji od adekvatne evropske ili američke konkurencije. Jer, cena im se kreće upravo oko ove imaginarne granice, dok su noževi sa ovakvim odlikama kod drugih proizvođača znatno skuplji.

Ekskluzivni model Zeta, foto: “VE Knife”

Dakle, u uspehu “VE Knife” nema tajni. Visok kvalitet, originalnost i pristupačne cene su kombinacija koja ih je dovela na sadašnju poziciju. A kako se čini, planiraju da tu ostanu duže vreme… 

Dragan ŠAPONJIĆ 

foto: “VE Knife”

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.