Oglas
· · Komentari: 0
Rusko oružje

Izdržljivi vitez maršira Moskvom

Automat PP-19-01 Vityaz je omiljeno oružje specnazovika koji su i naručili njegovu izradu, a Rusi ga rado prikazuju na vojnoj paradi povodom Dana pobede nad fašizmom

1593001002_vitjaz-V.Kuzmin.jpg
vitjaz - v.Kuzmin
Oglas

Iako su u mnogim vojskama automati postali od drugorazrednog ili čak trećerazrednog značaja, to ipak nije bio slučaj sa njihovim najelitnijim jedinicama. Isto je bilo i sa policijskim specijalcima. Terorizam (ili bolje reći antiteororizam) iz perioda sedamdesetih godina pa naovamo, dobrim delom je pomogao da automat kao oružje preživi. Elitne antiterorističke jedinice su shvatale da im je potrebno oružje koje je preciznije i efikasnije od pištolja, ali kraće i lakše za brzu paljbu od tadašnjih jurišnih, a pogotovo borbenih pušaka.

Pročitajte još: "DOGOVORENO ORUŽJE": Nova ruska puška izazvala veliko interesovanje javnosti (FOTO)

Kod Rusa su razne specijalne jedinice naoružavane sa legendarnim Kalašima, bilo iz AKM ili AK 74 serije. Raspad jedne od dve supersile i najveće države sveta je bio vrlo dramatičan i praćen nezapamćenom stopom kriminala, često ekstremno surovog. Brojne specijalne policijske jedinice su isticale zahteve za automatima, kao daleko primerenijim oružjem za njihov posao, nego što je to standardna vojnička puška.

Specnazoviki naručili novi automat 

Razvoj novog automata je počeo na zahtev 1. Odreda specijalne namjene MUP Ruske Federacije "Vitjaz" (Vitez). Kako je prvenstvena namena odreda bila i ostala borba protiv terorizma i najtežih oblika kriminala, jasno je da su u pitanju vrhunski profesionalci, koji vrlo dobro znaju šta žele od oružja.

Foto: Vitalij KUZMIN

Trebalo je da prođe četiri godine da krene serijska izrada novog automata, koji je dobio kodnu oznaku PP-19-01 "Vitjaz", u čast specnazovika koji su naručili njegovu izradu. Što se tiče dimenzija, ukupna dužina automata sa rasklopljenim kundakom iznosi 705 mm, dok je sa sklopljenim 480 mm. Maksimalna širina je 90 mm sa sklopljenim i 65 mm sa rasklopljenim kundakom. Masa praznog automata je 2,9 kg, a brzina gađanja je oko 700 metaka u minuti, ali to najviše zavisi od tipa municije koja se koristi.

Foto: Vitalij KUZMIN

Dužina cevi je 237 mm što je dovoljno da lansira obično devetmilimetarsko zrno brzinom od 380 m/s. Sa laganim pancirnim zrnom visokoimpulsnog metka 7N31 brzina dostiže skoro 650 metara u sekundi. Jasno je kakav bi efekat ovakvo zrno imalo na lagane pancirne prsluke kakve često nose kriminalci. Na ustima cevi se nalazi jednostavna kombinacija trokomorne gasne kočnice i kompenzatora. Očigledno je u pitanju vrlo efikasno rešenje, sudeći po snimcima gde se vide strelci koji istresu celi okvir uz neznatno pomeranje oružja. Takođe, na usta je moguće montirati i pripadajući prigušivač, što se sada smatra potpuno normalnim, čak obaveznim delom opreme. Prednji rukohvat je izrađen od kvalitetnog polimera, ali ga korisnici često menjaju sa Zenitovim modelom. Na taj način je omogućeno montiranje raznovrsne dodatne opreme, od vertikalnih rukohvata, pa do baterijskih lampi i laserskih obeleživača.
Mehanički nišani kod ovakvog tipa oružja uglavnom nisu u upotrebi jer korisnici preferiraju upotrebu hologramskih ili red dot modela. Ipak, oni su tu i urađeni su u tipičnom maniru za AK. Jedina razlika je u tome što zadnji nišan ima podeoke za daljine od 50 do 200 metara, što je realno za ovaj tip oružja

Mudre konstruktorske odluke
Iznad cevi, na mestu gde se kod AK serije nalazi gasni cilindar, se nalazi cev koja ima ulogu delimične vođice zatvarača. Ne postoji gasna pozajmica i rotaciono bravljenje zatvarača. Ono što je nekada bio klip sa klipnjačom kod AK, ovde je sada praktično cilindrični komad čelika čija je uloga da digne masu zatvarača. Zbog činjenice da se praktično nalazi iznad cevi, povoljno utiče na smanjenje odskoka, a ujedno smanjuje i dužinu zatvarača iza ležišta metka. Zatvoreni zatvarač automatski znači da oružje ne poseduje fiksnu iglu.

Foto: Vitalij KUZMIN

To dalje implicira da je potreban udarač koji će pokrenuti udarnu iglu i zabiti je u kapislu na metku. Ovde se konstruktori nisu trudili da izmišljaju toplu vodu već su u potpunosti preuzeli okidačko-udarački mehanizam sa AK serije. I verujte, nisu pogrešili. Ko je imao priliku da se upozna sa FAL, G-3 ili AR-15 i njihovim standardnim okidačima, sigurno će znati o čemu govorimo. Takođe, i tropoziciona kočnica je preuzeta sa AK serije. 

Brzo prepunjavanje

Kako je otvor za okvire predviđen za znatno duži metak 5,45x39, jasno je da je morala da se napravii neka modifikacija. Tako je urađen poseban adapter, koji je trajno fiksiran za sanduk. Okviri su kapaciteta 30 metaka i urađeni su u tipičnom ruskom maniru. Pod time podrazumevamo upotrebu polimera, visok kvalitet, robusnost i pouzdanost. U pitanju su dvoredi okviri sa hranjenjem iz dve pozicije. Na ovaj način je značajno olakšano njihovo punjenje. Da bi se ovaj proces dodatno ubrzao, konstruktori su napravili čelične okvire za metke (slične onim za PAP-ovku) i posebne ramove-vođice koji se fiksiraju na vrhu okvira. 

Foto: Vitalij KUZMIN

Pročitajte još:  Ruski vojnik za 21. vek (VIDEO)

Okviri su dobili i posebne čelične dodatke kojima je omogućeno fiksiranje jednog za drugi. Ovakvo rešenje je prilično popularno kod antiterorističkih jedinica jer omogućava brže prepunjavanje oružja u toku borbenih dejstava. 

Pripadnici specijalnih brigada sa njim izvode vrlo spektakularne pokazne vežbe. Naravno da kada sparite odlično oružje sa atraktivnim prikazima to i te kako utiče na zainteresovanost tržišta. I tu ne mislimo samo na vojsku i ostale državne službe. 

Ninoslav TRIFUNOVIĆ
Foto: Vitalij KUZMIN

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas