Oglas
· · Komentari: 0

Koje se reakcije odvijaju u mozgu kad se ZALJUBIMO? Emocija koja izaziva brojne reakcije

Kada smo zaljubljeni, često smo opsednuti mislima o voljenoj osobi

1695371161_shutterstock_2112812240.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Kada se zaljubimo, doživljavamo snažna osećanja koja duboko utiču na naše živote. Iako romantika često pripisuje srcu ključnu ulogu u ljubavi, u stvarnosti sve počinje od mozga

Prema relevantnim istraživanjima, muškarci obično brže izraze svoju ljubav u odnosu na žene. Muškarcima je potrebno u proseku 88 dana (oko tri meseca) da izjave ljubav, dok ženama treba u proseku 134 dana (četiri i po meseca). Takođe, 39 odsto muškaraca izraziće "volim te" u prvih mesec dana, dok je odgovarajući procenat za žene samo 23 odsto.

Na početku veze, mozak proizvodi visoke nivoe hemikalije nazvane feniletilamin (PEA). Ova prirodna supstanca deluje kao amfetamin i izaziva osećaj "ludog zaljubljivanja". To je ono što stvara osećaj sreće, povećane energije i uzbuđenja na početku veze. LJubav izaziva iste neurohemijske reakcije u mozgu kao i lekovi, jer poplavljuje centar za "nagrađivanje" u mozgu, izazivajući opštu euforiju.

Zaljubljenost takođe isključuje delove mozga koji regulišu društveno rasuđivanje i strah. Zbog toga, kada ste zaljubljeni, manje se brinete o tome šta drugi misle ili govore o vama, što može dovesti do javnog izražavanja ljubavi.

Kada se zaljubite, takođe može doći do gubitka osećaja za vreme. Osećaj kao da je vreme proletelo često je povezan s zaljubljenošću. Neurotransmiter norepinefrin, zajedno s dopaminom i oksitocinom, stvara intenzivan osećaj ljubavi i uzbuđenja koji čini da vreme izgleda kao da brzo prolazi.

Sve ove promene u mozgu doprinose intenzivnom iskustvu zaljubljenosti, koje može dramatično uticati na naše emocionalno stanje i ponašanje u početnim fazama ljubavne veze.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas