Oglas
· · Komentari: 0

Sproveden eksperiment potvrdio: I psi osećaju LJUBOMORU i mogu je iskazati na različite načine

Naši ljubimci i te kako mogu osetiti ljubomoru

1687006721_profimedia-0327509965.jpg
Foto: Profimedia
Oglas

Ne, nije vam se učinilo da je vaš pas ljubomoran dok ste u parku mazili drugog psa.

Jedno naučno istraživanje otkrilo je da psi zaista mogu biti ljubomorni jer drugog psa doživljavaju kao svog rivala ako mu njihov vlasnik pruža pažnju. Naime, studija je obuhvatila 18 pasa i njihovih vlasnika koji su smešteni u sobu u kojoj su bili ili cilindar od flisa ili pas igračka. LJubimci koji su bili na povocu videli su kako njihov vlasnik mazi njihovog “suparnika”, nakon čega je uzmeđu njih stavljen ekran. Tada su naučnici posmatrali ponašanje pasa, pa su videli kako su psi jako stezali povodac iskazujući na taj način ljubomoru, poput režanja ili uznemirenosti.

 -Želeli smo detaljnije da proučimo takvo ponašanje kako bismo utvrdili da li psi mogu, poput ljudi, mentalno predočiti situaciju koja izaziva ljubomoru – izjavila je glavna autorka studije Amalia Bastos sa Univerziteta u Auklandu.

Naučnike zanima proučavanje ljubomore kod životinja jer je ona povezana sa samosvesnošću.

Rezultati koje su dobili zahvaljujući ovom istraživanju, samo su poduprli tvrdnje da psi iskazuju ljubomorno ponašanje.

- Oni takođe daju prve dokaze da psi mentalno mogu predočiti društvene interakcije koje izazivaju ljubomoru – kaže Bastos.

Naravno, za dokazivanje osećaja sličnosti između čovekovog uma i uma drugih životinja, naročito kada je reč o razumevanju prirode emocionalnih iskustava neljudskih životinja, potrebno je još mnogo naučnog rada.

Prerano je za reći da li psi doživljavaju ljubomoru na isti način kao i ljudi, ali sada je jasno da reaguju na situacije koje izazivaju ljubomoru, čak i kada se one događaju izvan njihovog okruženja, dodaje autorka studije objavljene u časopisu Psychological Science, a prenosi Zadovoljna.hr.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas