Oglas
· · Komentari: 0
kućni ljubimci

Zec je vaš kućni ljubimac? Evo šta ne treba da jede

Zec sledeću hranu ipak ne bi trebalo da jede.

1628871045_Depositphotos_19824719_s-2019.jpg
Foto: Deposit
Oglas

Zečevi imaju specifičan način života i svakako način ishrane. Oni najviše vole da jedu hranu bogatu vlaknima. To je dobro jer su vlakna najvažniji nutrijent koji bi trebao da bude prisutan u ishrani zečeva. Znate sigurno da su zečevi biljojedi, pa je logično pretpostaviti da je povrće ono čime bi trebalo da ih hranite.

Šta ne treba da jede zec?

Međutim nije svo sveže povrće dobro za njih. Naša današnja tema je upravo o namirnicama koje ne biste smeli nuditi svom zecu. Verovatno će vas iznenaditi činjenica da se na toj listi nalazi šargarepa, ali i mnoge druge namirnice.

Šargarepa

Iako deluje kao savršena hrana za zeceve, šargarepa je u većem obimu zapravo vrlo štetna za njih. Ona u sebi sadrži veliku količinu kalcijuma koji može negativno da se odrazi na zdravlje zeca. Poželjno je povremeno zecu dati manji komadić šargarepe. S druge stane lišće šargarepe je odličan izbor.

Pročitajte još: Ovako mačke kažu da vas vole: Šta znači kada trepću, a šta pokazuje rep?

Orasi

Orašasti plodovi su bogati mastima, pa ih je u ishrani zečeva poželjno izbegavati. Orasi su oni koje povremeno možete dati svom zecu, ali nastojte da u globalu izbegavate orašaste plodove.

Žitarice

Sve vrste žitarica su štetne za zečeve. Samim tim ne bi trebalo da nudite svom zecu ni hleb, ni pirinač, ni keks, niti bilo koju vrstu osušenih pahuljica.

Jaja

Imajte na umu da su zečevi biljojedi i da ih nikad ne bi trebalo hraniti jajima niti bilo kojom vrstom mesa. NJihov stomak nije u stanju da svari meso u bilo kom obliku što može dovesti do problema sa varenjem.

Avokado

Ova voćka nije preporučljiva da bude u ishrani zečeva.

Čokolada

Budite vrlo oprezni sa čokoladom u ruci, jer je ona otrovna kada su zečevi u pitanju.

Pročitajte još: Šta znači kad vam pas da šapu? Za kućne ljubimce ovo ima mnogo značenja

Mlečni proizvodi

Takođe namirnice koje ne smeju da se nude zečevima su mlečni proizvodi širokog spektra. Velika količina šećera u njima je ona koja im posebno smeta, ali i činjenica da su životinjskog porekla.

Ugljeni hidrati

Iako ugljeni hidrati nisu toksični za zečeve, njih bi trebalo izbegavati. Krompir, čips i slični oblici ugljenih hidrata mogu prouzrokovati prekomeran rast crevnih bakterija kod zečeva.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas