· · Komentari: 0

Dva razloga zbog koji ne treba da spavate sa mokrom kosom

Da li vam se dogodilo da ste se kasno uveče oprali kosu i bili previše umorni da odvojite još vremena za sušenje kose

1677066830_shutterstock_2209214105.jpg
Foto: Shutterstock

Pored toga što spavanje sa mokrom ili vlažnom kosom nije prijatno, evo da li nosi još neke rizike za naše zdravlje.

Rizici spavanja sa mokrom kosom

- Nema dokaza da se neko može prehladiti ako ode u krevet sa mokrom kosom. Kada se neko prehladi, to je zbog toga što je zaražen virusom - objašnjava doktor Čirag Šah za Healthline.

Gljivične infekcije

Iako nećete da se prehladite, postoji povećan rizik od razvoja gljivične infekcije vlasišta. One mogu da dovedu do stanja poput peruti ili dermatitisa. Uz gljivice koje su prirodno prisutne na vašem skalpu, jastuci su takođe leglo gljivica. One se razvijaju u toplom okruženju, a mokra jastučnica i jastuk pružaju idealno tlo za njihovo razmnožavanje.

Lomljenje kose

Spavanje sa mokrom kosom utiče na samu kosu.

- Kosa je najslabija kada je mokra. Glavni rizik je lomljenje kose pri bacanju i okretanju dok spavate. Ovo je posebno problem ako je kosa upletena u pletenicu ili usko podignuta, što dodaje veću napetost vlasištu. Ako ne možete da izbegnete spavanje sa mokrom kosom, najbolje je da je ostavite da pada - objašnjava dermatolog Adreš Vijai iz NJujorka.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

 

 

 

 

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.