Oglas
· · Komentari: 0
NEGA I LEPOTA

Kožu ne možete uništiti ULJIMA: Otkrivamo 5 malo poznatih EFEKATA koja imaju za lepotu lica

Prirodna biljna ulja pomažu našoj lepoti i zdravlju...

1669240496_1619887007-shutterstock_1438834148-scaled-750x500.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Reč je o baznim uljima, koje, za razliku od esencijalnih, možemo naneti nerazređene na kožu i kosu, zahvaljujući njihovoj teksturi. Takva ulja se ekstrahuju iz najdebljeg dela biljke - semena, orašastih plodova i semena.

Pročitajte još: Sušite lice PEŠKIROM NAKON UMIVANJA? Evo zbog čega je to loše za kožu

1. Masnu kožu ulje ne može uništiti.

Postoji tako jaka zabluda da masnu kožu treba osušiti. Kojim god trikovima devojke pribegnu da bi prevazišle neželjeni sjaj: alkoholni tonici, sintetički puderi za matiranje i silikonske kreme koje začepljuju pore. I sama pomisao na nanošenje masnog ulja na masnu kožu deluje zastrašujuće.

Važno je razumeti da je, po pravilu, prekomerna proizvodnja sebuma pokušaj kože da nadoknadi uništenje svoje hidro-lipidne barijere. Stoga je prvi način da se uspostavi ravnoteža kože „popravka” njenog zaštitnog sloja. A najbolje od svega, ulja poput jojobe, semena grožđa, pšeničnih klica, se nose sa ovim zadatkom, zbog svog neverovatnog svojstva - imaju sličnu strukturu prirodnim lipidima naše kože.

Pročitajte još: Frizer savetuje: Ova frizura će vam dati mlađi izgled, a evo koja tehnika farbanja je idealna ukoliko imate sede

Ova ulja su bukvalno ugrađena u epidermu popunjavajući praznine u hidro-lipidnoj barijeri, i telo više ne treba da tera lojne žlezde da rade u pojačanom režimu. Ali ulja breskve i kajsije mogu začepiti pore, pa je bolje da se uzdržite od njih ako imate problematičnu i masnu kožu.

2. Ulja protiv znojenja

Kokosovo ulje i ulje jojobe se često koriste u prirodnim dezodoransima jer imaju antibakterijska svojstva, što znači da inhibiraju rast bakterija koje izazivaju neprijatan miris. Pored toga, oni stvaraju barijeru za vlagu, smanjujući samo znojenje.

3. Ulje i krema su najbolji prijatelji

Najverovatnije niste navikli da razmišljate o ova dva kozmetička proizvoda u istom kontekstu.

Ako prvo nanesete preko drugog na kožu, onda će krema gurnuti ulje dublje u kožu, a dobijate dva bonusa odjednom: efikasniju ishranu kože i trenutnu apsorpciju. Nema više čekanja tri dana i tri noći da vam ulje prestane da sija na licu. Jednostavno nanesite svoju omiljenu hidratantnu kremu na vrh i uživajte u negovanoj, hidriranoj koži bez lepljive ili masne kože.

Pročitajte još: Četiri načina da zaštitite kosu dok spavate: Da li je svaki put očešljate?

4. Ulje i voda uopšte nisu problem

Odmah na prethodnu tačku dodaću da je vredno preispitati i vaše stavove o odnosu nafte i vode. I savetujem vam da pokušate da nanesete maslinovo ulje na vlažnu kožu nakon kupanja - ispostavlja se samo neverovatna hidratantna emulzija.

Istina, u ovom slučaju, moraćete da sačekate dok se sve ovo čudo ne upije, ali kakva će biti magična koža! Ulje u ovom slučaju zaključava vodu u koži, zbog čega efekat hidratacije traje dugo. Imajte na umu da je ovaj trik najbolje uraditi sa maslinovim uljem zbog njegovog sastava i teksture.

Pročitajte još: Bolje pamćenje uz pomoć malih trikova: Vežbajte mozak na jednostavne načine

5. Ulja kao zaštita od sunca

Nekoliko godina zaredom, trećeg dana boravka u odmaralištu, umesto kreme za sunčanje prelazim na ulje. Prvo, ulja imaju prirodni UV faktor SPF 15.

Sve dok se sunčate na neaktivnom suncu (u drugim vremenima čak i sa SPF50 izlažete se velikom riziku), ovaj stepen zaštite je dovoljan. Ali drugi razlog je zanimljiviji i relevantniji: ulja neutrališu najopasnije radioaktivne zrake. Po principu gume koja apsorbuje električnu struju, ulja raspršuju upravo onu vrstu zračenja koja izaziva onkologiju.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas