· · Komentari: 0

Najbolji saveti za blistavu kožu: 5 STVARI kojih se svaka žena mora pridržavati

Da bi koža izgledala blistavo i zdravo, potrebno je pridržavati se režima nege

1664223297_cosmetics-g8b0ee2ee7_640.jpg
Foto: Pixabay

Zdrava koža je sinonim za dobrobit. To je najveći organ u telu i, zauzvrat, jedan od najvažnijih. Pored estetske funkcije, obavlja i zaštitnu funkciju, radeći kao barijera protiv spoljašnjih faktora, filtrirajući štetne supstance i apsorbujući korisne.

Takođe je uključen u sintezu vitamina D, pomaže u regulisanju telesne temperature i uklanjanju štetnih materija koje mogu biti štetne po zdravlje. Problem je što je stalno izložen štetnim faktorima - suncu, zagađenju životne sredine, nekvalitetnoj hrani, duvanu.

Pročitajte još: Sandra Obradović se oglasila nakon navodnog privođenja: Evo šta je manekenka rekla (FOTO)

Za borbu protiv njih potrebna je osnovna nega kože, kao i kozmetika koja vam omogućava da nahranite, vlažete i date joj zdrav izgled. Da li želite da znate tajne sjajne kože? U nastavku ćemo ih detaljno pogledati.

Ne postoji jedinstvena formula za blistavu kožu. Zbog mnogih faktora koji mogu uticati na njeno stanje, moramo razviti nekoliko navika koje će nam pomoći da je zaštitimo od agresivnih agenasa.

Jedite zdravu ishranu

Hrana igra veoma važnu ulogu u zdravlju kože. Prema studiji koju je sproveo tim sa Medicinskog koledža Bejlor, određeni hranljivi sastojci, hrana ili obrasci ishrane mogu biti pokretači kožnih bolesti. U tom smislu, obezbeđivanje adekvatnog unosa ključnih mikro i makronutrijenata može pomoći u sprečavanju određenih stanja i znakova preranog starenja. Pored toga, pomaže nam da održavamo kožu zdravom i hidratizovanom.

Pročitajte još: ŠMINKA JE MAGIJA: Pogledajte kako izgledaju Neda, Snežana, Brena i Bekuta BEZ IJEDNE TRUNKE (FOTO)

Stoga, generalno, naša ishrana treba da uključuje mnogo voća i povrća, integralne žitarice, orase i semenke, nemasno meso i ribu i vodu. Izbegavajte i pekarske proizvode, slatkiše i šećer, kobasice i visoko prerađeni proizvodi.

Zaštitite kožu od sunca

Izlaganje suncu je jedan od faktora koji može ugroziti zdravlje naše kože. Ultraljubičasto (UV) zračenje može imati štetno dejstvo, izazivajući prevremeno starenje, često se manifestuje u borama, staračkim pegama i opuštenosti. Ako je naš cilj da održimo blistavu i zdravu kožu, moramo svakodnevno koristiti kremu za sunčanje. Kako ističe studija dr Bensa, kreme za sunčanje su efikasne u sprečavanju opekotina od sunca, prevremenog starenja i raka kože.

Zbog toga, u idealnom slučaju, trebalo bi da ga koristimo ljeti čak i u oblačnim i najsivim danima. Pored toga, njegovu upotrebu možemo dopuniti nošenjem sunčanih naočara, šešira i odeće koja štiti kožu od direktnog izlaganja suncu.

Pročitajte još: Narodno verovanje otkriva koji je najsrećniji mesec za stupanje u brak: Dok bi ovaj trebalo da izbegavate u širokom luku

Pratite režim nege

Svakodnevno čišćenje podrazumeva pranje lica posebnim proizvodima za naš tip kože i pre svega skidanje šminke pre spavanja. Tokom dana koža dolazi u kontakt sa prljavštinom i toksinima, koji, iako to u početku možda ne primetimo, izazivaju propadanje kože. Pored toga, ostaci šminke mogu začepiti pore i izazvati izbijanje. Dakle, idealno bi trebalo da čistite kožu dva puta dnevno - ujutru i uveče - i koristite piling jednom ili dva puta nedeljno.

Pravilno čišćenje lica vam omogućava da uklonite nečistoće sa površine kože. Tako smanjujemo rizik od pigmentacije.

Pročitajte još: Ova NAMIRNICA najviše goji, a mnogima je NEIZOSTAVNI deo doručka: Najgore je ako se jede uz jutarnju kafu

Dovoljno spavajte

Sjajna koža zahteva odmor i dobar san. Zapravo, studija tima sa Univerziteta Kejs Vestern (SAD) pokazuje da postoji veza između lošeg kvaliteta sna, pojačanih znakova starenja i smanjene funkcije barijere kože. Dakle, da biste održali zdravu kožu, morate spavati 7 do 8 sati dnevno.

Izbegavajte loše navike

I pušenje i prekomerna konzumacija alkohola mogu uticati na izgled kože. Oni ne samo da ga čine dosadnim i suvim, već i doprinose prevremenom starenju. Ako želimo da ovo izbegnemo, moramo se osloboditi ovih loših navika.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.