Oglas
· · Komentari: 0

Prirodna sredstva za svilenkastu kosu: Kako da oporavite oštećene vlasi

Sjajna, svilenkasta kosa, san je svih žena.

1696683390_shutterstock_1930664327.jpg
Foto: Šhutterstock
Oglas

Ako kosu često podvrgavate toploti, tretirate raznim hemikalijama i redovno se farbate, jasno je da ste daleko od ostvarenja sna. Međutim, uz prave proizvode i savete, možete da poboljšate teksturu i izgled kose, i to za samo nekoliko nedelja i bez skupih salonskih tretmana.

Kokosovo ulje

Kokosovo ulje, provereno, čini da kosa bude blistava, jer sadrži vitamine i masne kiseline. Istraživanja sugerišu da kokosovo ulje duboko prodire u dlaku, čineći je mekšom i glatkom.

U činiju stavite 3-4 kašike kokosovog ulja, zagrejte ga, pa umasirajte na vlasište vrhovima prstiju. Činite to 15 minuta, a onda prekrijte kosu kapom za tuširanje. Ostavite da ulje deluje 20-25 minuta, pa kosu operite blagim šamponom.

Aloe vera

Aloja se vekovima koristila zbog svojih lekovitih svojstava. Između ostalog, podstiče rast kose i smiruje svrab vlasišta. Sadrži enzime koji mogu da oporave oštećene ćelije na temenu. Masku napravite tako što ćete izvući gel iz lista aloje vere i promešati. Kada dobijete glatku pastu razblažite je s malo vode, pa je nanesite na kosu uz pomoć četke i ostavite da deluje pola sata. Isperite hladnom vodom.

Maska od jogurta i banane

Banane i jogurt se obilato koriste za negu kože i kose. Mlečna kiselina iz jogurta je hidrira, uklanja mrtve ćelije kože i pomaže rast folikula dlake.

U činiji pomešajte dve kašike običnog jogurta i zgnječenu zrelu bananu. Razdelite kosu i nanosite masku od korena do vrhova. Stavite kapu za tuširanje i ostavite masku da deluje 20-30 minuta. Nakon toga je isperite hladnom vodom i operite šamponom.

Jabukovo sirće

Za jabukovo sirće se zna da, zbog kiseline koju sadrži, može da bude rešenje za sve probleme vezane za kosu – perut, suvoću, svrab… Podstiče rast dlake i hrani je.

U posudu ulijte jednake količine jabukovog sirćeta i vode. Zapravo, najbolje bi bilo da tečnost sipate u bočicu sa raspršivačem. Kosu operite šamponom kao što to uobičajeno radite. Upotrebite i regenerator, a onda kosu isperite rastvorom jabukovog sirćeta. Ostavite da deluje 15 minuta, pa ga isperite vodom. U rastvor možete da dodate i nekoliko kapi esencijalnog ulja po želji, jer sirće može da ima neprijatan miris.

Sok od luka

Luk ima antiinflamatorna i antimikrobna svojstva koja jačaju kosu i tako sprečavaju njeno opadanje. Suvom vlasištu, koje svrbi, podaruje vlažnost i hrani ga.

Isecite luk i izmiksajte ga, kako bi pustio sok. Pomešajte dobijeni sok sa kašičicom kokosovog ili maslinovog ulja i nežno umasirajte ovu mešavinu na kožu glave. Ostavite da odstoji 20 minuta, pa kosu operite blagim šamponom.

Četkanje i stilizovanje

Pre upotrebe aparata za stilizovanje kose (presa, fenova...), uvek koristite serum ili sprej za zaštitu od toplote. Takođe, češljanje kose odmah nakon tuširanja uzrokuje njeno lomljenje, a ako je snažno četkate, posebno plastičnim četkama, to može da stvori statički naboj, čineći kosu suvom i lomljivom. Zato je uvek češljajte tek kada se potpuno osuši i to češljem sa širokim zupcima. Jedan od saveta za svilenskastu kosu je spavanje na svilenoj jastučnici, koja smanjuje trenje dlaka o tkaninu, sprečava njihovo lomljenje i održava vlažnost temena.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas