· · Komentari: 0
OČUVANJE

ZLATNA PRAVILA: Kako da vaš nakit duže "traje"

Nakit je nezaobilazan modni dodatak za svaku odevnu kombinaciju koju možete zamisliti.

1605529828_Depositphotos_180625676_s-2019.jpg
Foto: Depozit

Nakit zahteva održavanje, baš kao i vaš automobil, kako ne bi zarđao. Ako čuvate nakit ispravno, možete mu znatno produžiti rok. Minđuše, narukvice, ogrlice i prstenje trebate održavati kako bi ono izgledalo sjajno, kao i kad ste ga prvi put stavili.

Očistite i osušite

Kada je u pitanju nakit, vlaga je najveći neprijatelj. Držite svoj nakit daleko od parfema i imajte na umu da je srebro posebno osetljivo na vlagu, te da se posebno lako prlja.

Pročitajte još: BISERI su posebna vrsta nakita i zahtevaju SPECIJALAN TRETMAN: Evo kako da ih pravilno održavate i čuvate

Nakit uvek čuvajte na hladnom i suvom mestu, jer će prevelika izloženost vrućinama oštetiti vaš nakit.

Prevelike vrućine će dovesti i do promene boje nakita

Iako je dobra ideja da svoj nakit profesionalno čistite svake 1-2 godine, dobre navike čišćenja možete samostalno vežbati te uključuju jednostavno brisanje nakon svakog nošenja.

Ne treba da koristite sredstva na bazi kiselina
Foto: Depozit

Za složenije čišćenje, možete umočiti nakit u sredstva na bazi amonijaka i vode, svakih nedelju dana. Ovaj postupak trebao bi se završiti laganim čišćenjem četkicom za zube ili bilo kojom četkom sa mekanim dlakama.

Dok profesionalni čistači nakita koriste posebna sredstva za čišćenje, postoje brojni kućni predmeti koje možete koristiti, kao što je limunov sok za srebro, blagi sapun za pranje posuđa za zlato i srebro te kap maslinovog ulja na suvoj, mekoj krpi za bisere.

Pročitajte još: Kako da EFIKASNO OČISTITE SREBRO? Uz ovaj jednosatavan trik izgledaće kao NOVO

Rasporedite nakit

Osim praktičnosti koja dolazi uz dobru organizaciju, držanje različitih vrsta nakita odvojeno, odvojiće vas od užasa zapetljanih komada.

Posebnu pažnju obratite na bisere!

Ogrlice od perlica treba ravno položiti, a ne vešati ih kako to mnogi vole da rade, ali budite oprezni jer teže perle mogu dovesti do lomova, posebno biseri, koji su često nanizani na mekane, svilene niti, pa ih uvek bolje položiti u futroli sa raskošnom mekanom unutrašnjosti.

Pročitajte još: JEDINI nakit koji vam je potreban ovog leta je ANKLET

Vredni metali

Za razliku od dijamanata, metali su mnogo mekši i mogu biti posebno osetljivi na ogrebotine i udubljenja.

Zlato, srebro, platina i ostali metali moraju se uvijek odvajati jedan od drugog, kako se mekši metali ne bi oštetili pri slučajnom kontaktu. 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.