Oglas
· · Komentari: 0

Ekološki načini da organizujete i oplemenite svoj dom: Rešite se otpada na pravi način i koristite ove materijale

Preduzmite ekološke mere u sređivanju vašeg doma, ne samo zbog životne sredine, već i zbog estetike

1657645100_hd-wallpaper-gcd990c41f_640.jpg
Foto: Piksabej
Oglas

Organizovanje doma može povećati produktivnost i stvoriti umirujuće okruženje. Kada imamo sisteme za naše stvari, svakodnevni zadaci postaju lakši i efikasniji. Osim toga, organizovan prostor jednostavno deluje smirujuće, što je nešto od čega svi možemo imati koristi nakon što provedemo više vremena kod kuće.

Pročitajte još: Kućni TRIKOVI i saveti koji će vam olakšati život, ali i uštedeti novac

Međutim, čišćenje može učiniti više štete nego koristi za životnu sredinu ako se ne radi pažljivo. Predmeti koji se mogu reciklirati često završavaju na deponijama, a plastični kontejneri doprinose sve većoj krizi globalnog zagrevanja. Dobra vest je da je sada više nego ikad moguće praktikovati ekološki prihvatljivu organizaciju uz istovremeno smanjenje otpada.

Ako vam je održivo organizovanje doma važno, utešite se saznanjem da je to relativno lako postići. Uz malo predumišljaja, možete zgodno organizovati svoj dom dok istovremeno činite svoj deo očuvanja životne sredine.

1. Odbacite stvari koje vam nisu potrebne

Prvi korak u procesu organizovanja je da se napokon otarasite stvari koje vam više nisu potrebne ili koje jednostavno već duže vremena ne koristite. Predmeti kao što su odeća, mali kuhinjski aparati, knjige ili čak nameštaj mogu se donirati ako su još u dobrom stanju. Ostatak možete reciklirati na mestima namenjenim za reciklažu određene sirovine. 

2. Kada kupujete nove stvari za dom, neka budu ekološke

Vreme je za prirodne materijale. Izbegavajte plastiku. Em je štetna po vas i vašu okolinu, em je dosta "ružnija" pri uređenju doma. Umesto plastičnih dispenzera, koristite drvene. Ne samo da ćete biti eko frendli, nego ćete na taj način više oplemeniti svoj dom. To važi i za korpe za veš, koristite pletene umesto plastične, to važi i za sva pomoćna sredstva koje koristite u kuhinji. 

3. Razmislite dobro pre nego što odete u sledeću kupovinu 

Jednom kada očistite, imajte jasnu predstavu o tome šta zapravo želite da unesete u svoj dom. Impulsna kupovina ne samo da stvara nered, već može i naštetiti životnoj sredini. Pomislite samo na višak pakovanja koji dolazi sa proizvodima koje kupujete, posebno onima naručenim putem interneta. Ako kupujete na veliko, razmislite o dekantiranju stvari kako biste tačno znali šta imate u svakom trenutku. Razmislite o korišćenju hermetički zatvorenih staklenih tegli sa poklopcima od bambusa za čuvanje zobi, testenine ili pirinča u ostavi i označite datum isteka ili uputstva za kuvanje pomoću markera za suvo brisanje. Ovo vam omogućava da jasno vidite koliko imate pre nego što slepo kupite više. 

4. Bez papira 

Plastika nije jedini materijal na koji treba obratiti pažnju kada je u pitanju ekološka zabrinutost. Papir može stvoriti nered u vašem domu i doprineti krčenju šuma. Dok reciklaža pomaže da se uštedi drveće, energija i voda, još je bolja opcija da se sveukupno proizvede manje količine sirovine. Postoji nekoliko opcija za uklanjanje sebe sa liste neželjene pošte i mnoge kompanije nude naplatu i prepisku bez papira. Razmislite o postavljanju naloga e-pošte posebno za priznanice da biste ih organizovali bolje. Nije neophodno da skupljate bezbroj papira, letaka, novina i kataloga, kada vam to stvara nered u vašem životnom prostoru, a samim tim nije ekološki. 

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas