· · Komentari: 0
enterijer

Gužva, previše svetle boje... kako dom može da doprinese stresu?

Svakodnevno nailazimo na stvari koje u nama izazivaju stres: problemi na poslu, gužva u javnom prevozu, uznemirujuće vesti na društvenim mrežama.

1619784942_living-room-2155376_1280.jpg
Foto: Pixabay

U poređenju sa ovim, čini se da je vaš dom najudobnije mesto na svetu, ali takođe može ponekad neprimetno da vam troši puno energije i izaziva anksioznost.

Evo kako mesto u kojem živite može doprineti stresu:

Nedostatak svetlosti

Previše svetlih boja
Čak ni ljubitelji jarkih boja ne bi trebalo da ih prekomerno koriste. Svetle nijanse mogu da razvesele, okrepe, ali ako ste predugo okruženi ovim bojama, izazvaće anksioznost i stres. Fokusirajte se na prirodu prilikom izbora palete za dizajn stana: ima mnogo neutralnih zemljanih nijansi koje će oplemeniti vaš enterijer, a svetle boje ostavite za akcente.

Ne potcenjujte snagu dobrog osvetljenja. Prave lampe na pravim mestima ne samo da će transformisati prostor, već i poboljšati blagostanje onih koji se u njemu nalaze.

Pročitajte još: Stvari koje čine dom večito PRAŠNJAVIM: Svi ih imamo u kući, a ne obraćamo pažnju

Prirodno svetlo poboljšava naše raspoloženje, ali ne zanemarujte dodatna svetla i lampe, jer one olakšavaju podešavanje nivoa svetlosti - brzo dodaju jasnoću i prostor sobi ili stvaraju intimnu, prijatnu atmosferu.

Monotonija

Monotonija, popularna za minimalizam, takođe ne stvara uvek dobru atmosferu u kući. Bojenje svih zidova u kući u belo i podudaranje nameštaja samo izgleda dobro kao ideja. U stvari, čiste boje bez nijansi i tekstura „pritiskaju“, posebno ako ste stalno u takvom prostoru. Čak i ako odlučite da belu boju učinite glavnom u svom domu, razblažite je sivim, bež i drugim neutralnim tonovima.

Pročitajte još: Uvek MIRISAN i svež dom: Evo kako da to postignete uz PET TRIKOVA

Kontrastni otisci i obrasci

Previše gužve
Neuredan dom, čak i ako je čist, negativno utiče na naše blagostanje iz nekoliko razloga. U takvom prostoru može biti teško koncentrisati se ili opustiti se. Pored toga, u takvoj kući je lako ne primetiti koliko vremena i živaca trošite tražeći pravu stvar. Predmeti koje ste, čini vam se, upravo videli pred očima, jednostavno nestanu bez traga.

Prekomerna količina otisaka u enterijeru iritira oko i tako povećava stres. Previše crteža, naročito kada se uveliko razlikuju u razmerama ili imaju obilje kontrastnih boja, može mentalno pretrpati prostor. Otisci bi trebalo da ostanu samo akcenti u dizajnu i ni u kom slučaju ih ne bi trebalo pretvarati u pozadinu.

Manji kvarovi

Još jedan izvor stresa u kući su razni kvarovi u domaćinstvu. Dovoljno mali da se popravke odlože za kasnije, ali dovoljno veliki da svakodnevno uništavaju život: slavina sa lošom tekućom vodom, prigušena sijalica, slomljena brava... Sve su to detalji koji globalno ne ometaju život, ali nam redovno kvare raspoloženje. Pronađite vreme i priliku da otklonite takve nedostatke i uočite kako se kvalitet vašeg života znatno poboljšao.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.