Oglas
· · Komentari: 0

Kako se pravilno peru staklene čaše u MAŠINI ZA SUDOVE? Sprečite da se izgrebu uz mali trik

U danima praznika češće koristimo tanjire i escajg koje čuvamo za posebne prilike, ali i staklene čaše za vino, šampanjac, koktele, likere...

1704380251_shutterstock_1153681567.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Ništa lepše nego kada poslužite piće u blistavo čistim čašama koje sijaju, a istovremeno i ništa ružnije od staklenih čaša sa flekama od vode i kamenca, oštećenih i izgrebanih...

Kako prati staklene čaše tako da im sačuvate kvalitet i blistavi sjaj?

Za početak, nemojte prati staklene čaše u mašini za pranje sudova, jer ona vremenom izgrebe i ošteti staklo, a tu je i opasnost od oštećenja agresivnim deterdžentom. Radije ih operite ručno. Ako ipak odlučite da operete čaše u mašini, radite to ponekad i uz obavezno ostavljanje dovoljno prostora između čaša, kako ne bi dolazilo do trenja i grebanja jedne čaše o drugu, čak i pucanja stakla. Takođe, prilikom pranja u mašini koristite nižu temperaturu.

Ako perete čaše ručno, nemojte koristiti grube sunđere i abrazivna sredstva kako biste izbegli stvaranje ogrebotina. Najbolje je koristiti četku za pranje vinskih čaša. Perite čaše toplom vodom, nikako hladnom niti previše vrućom. Gledajte da temperatura vode za pranje i ispiranje bude približno ista, jer usled nagle promene temperature staklo može da pukne. 

Kako god da ih perete, obavezno ih nakon pranja obrišite čistom pamučnom krpom koja ne ostavlja dlačice.

Kako ukloniti fleke sa staklenih čaša?

Neka pića mogu da oboje staklo, te tako postaje zamućeno ili flekavo, pogotovo od crvenog vina. To se lako može rešiti pomoću sirćeta.

Duboku posudu do pola napunite vodom i stavite na ringlu da provri. Stavite bocu destilovanog belog sirćeta u vodu i ostavite oko pet do deset minuta da se zagreje. Toplo sirće sipajte u čaše ili napunite plastičnu posudu s sirćetom pa onda potopite čaše u nju. Neka ostanu potopljene sat vremena.

Nakon toga pomoću četke za vinske čaše izribajte fleke koje se obično nalaze na dnu. Isperite  i osušite čaše kao i obično. Saznajte i kako da vam se džemperi ne deformišu tokom pranja u mašini.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas