Oglas
· · Komentari: 0

VREME ZA "VELIKO ČIŠĆENJE" KUĆE: Pet stvari u domu koje sigurno ne čistite dovoljno

Znamo najvažnije korake kada treba da čistimo dom - usisavanje i ribanje podova, brisanje prašine sa polica, pranje sudova, čišćenje ogledala, prozora... Ali da li ste se setili svog daljinskog upravljača ili kvake od ulaznih vrata? Da li ste nekada pomislili na prekidače za svetlo kada je vreme za "veliko čišćenje" kuće? Postoji nekoliko mesta u domu kojima ne pridajemo dovoljno pažnje kada je u pitanju higijena, ali dovoljno je da ih s vremena na vreme "osvežimo" na brze i jednostavne načine.

1708862831_shutterstock_1933754300.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Čišćenje i održavanje higijene u domu je nešto što možda deluje jednostavno, ali postoje brojni delovi kuće na koje veoma lako zaboravimo, a koji mogu da budu leglo bakterija i prljavštine:

Pregrada (umetak u fioci) za pribor za jelo

Iako sudove svakodnevno peremo, nekada se ostaci od hrane ne skinu kako treba. Možda nisu dovoljno dobro oprani u mašini, možda su ga deca uzela, isprljala i vratila nazad... Osim što ćemo prljavu viljušku ili nož sigurno ponovo očistiti, tragovi hrane (pa čak i nevidljivi) mogu da ostanu na površini pregrade.

Zato je dobro da se povremeno očisti, kako bi pribor u njoj uvek bio blistav i čist. Dovoljno je da jednom mesečno ispraznimo pregradu, uklonimo ostatke hrane i obrišemo je sredstvom za čišćenje ili mešavinom vode i sirćeta.

Sredstva za čišćenje

Možda zvuči neobično, ali svi alati i sredstva za čišćenje moraju da "dođu na red", pa je preporučljivo da ih povremeno očistimo. To uključuje krpe, metle, džogere, kofe, sunđere, rukavice... Koristimo ih za sakupljanje prljavštine, ispiramo, te možemo pomisliti da uvek ostaju čiste, ali zapravo mogu da sakupljaju baterije, koje ćemo samo proširiti po domu kada ih ponovo koristimo.

Preporučljivo je da nakon svakog drugog korišćenja operemo krpe u mašini za veš, dok metle, džogere i kofu za vodu možemo brisati dezinfekcionim sredstvima. Čak i same boce ovih sredstava možemo povremeno da obrišemo antibakterijskim maramicama.

Sunđere možemo da potopimo u vodu sa sapunom i deterdžentom, a na kraju, rukavice koje nosimo kada završimo čišćenje bi trebalo da isperemo vodom i sapunom, kao kada peremo ruke, zbog hemikalija i prljavštine koja može ostati na površini.

Daljinski upravljač, prekidač za svetlo, kvake

Drugim rečima, bilo koji predmet ili deo doma koji svi ukućani ili gosti redovno dodiruju. Kada ulazimo u dom, na kvaku od ulaznih vrata prenosimo različite bakterije, a isto važi i za prekidače za svetlo.

Pored toga, daljinski upravljač je predmet koji svako u domaćinstvu dodiruje više puta na dan, ali u većini slučajeva nikada nije očišćen. Dovoljno je da ga obrišemo antibakterijskom maramicom jednom nedeljno, dok kvake i prekidači možemo da očistimo jačim sredstvima i krpom.

Plafon mikrotalasne pećnice

Fleke od hrane u mikrotalasnoj je lako videti, ali većina nas nije svesna da se one verovatno nalaze i na plafonu u unutrašnjosti uređaja (koji uglavnom nije toliko vidljiv).

Zato je dobro da kada sledeći put čistimo mikrotalasnu (što bi trebalo da bude jednom nedeljno) obratimo pažnju i na plafon, kako bismo bili sigurni da se na njemu ne nalaze ostaci hrane.

Kanta za smeće

Čak i ako marljivo iznosimo smeće, kante u kojima stoje kese često postaju prljave. Mogu da dobiju neprijatan miris, za koji možda mislimo da dolazi od samog smeća, ali ako je prisutan i nakon što ih izbacimo, onda je sigurno u pitanju kanta.

Možemo je očistiti jednom mesečno, a ako primetimo fleke od hrane, bolje je da ih odmah  uklonimo, kako ne bi duže stajale i privukle bakterije ili mušice. Kantu možemo da ubacimo u kadu/kabinu za tuširanje i prvo je očistimo sapunom za suđe ili mešavinom sirćeta i vode. Zatim, jedanput je možemo dobro isprati, pa unutrašnjost dobro oribati sodom bikarbonom i ostaviti da odstoji nekoliko minuta. Nakon toga, kantu treba još jednom isprati i ostaviti da se osuši.

(RT.RS)

 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas