Oglas
· · Komentari: 0
DECA

Da li vaša deca znaju značenje vrednosti novca?

Roditelji su tu da zarađuju, a dece troše onoliko novca koliko im dajete

1615993884_Depositphotos_23728665_s-2019.jpg
Foto: depositphotos
Oglas

Većina finansijskih stručnjaka ipak ne slaže sa tom metodom i tvrde da to nije najbolji način vaspitanja dece kada su finansije u pitanju.

Pročitajte još: Evo kako ćeš ZNATI da je beba na putu, PRE nego što uradiš TEST! Ovo su rani SIMPTOMI trudnoće

Oni smatraju da je važno da dete razume šta je novac, kako se do njega dolazi i čemu on služi. Kod dece treba razviti osećaj za to šta je neophodno, a šta može da saček. Deca treba da nauče i shvate razliku između želja i mogućnosti. Većina roditelja smatra da o novcu ne treba razgovarati sa svojom decom, ali u tome često greše. Deca treba da znaju dosta o novcu i nikad nije rano da počnete da ih učite o tome.

Foto: despositos

Ukoliko na vreme počnete da učite dete o novcu, lakše će razumeti zašto ne može uvek da dobije igračku koju poželi. Na ovaj način učite svoje dete odgovornom ponašanju, pa tako sa novcem koji bude dobijalo od vas, rođaka ili prijatelja, postupaće odgovorno i neće ga odmah potrošiti na slatkiše ili neke sitnice, već će deo sačuvati za neki svoj cilj. Bilo da želi da kupi novi telefon, gitaru ili igračku, na primer.

Dete koje učestvuje u raspoređivanju kućnih finansija umeće više da ceni trud roditelja kojim mu obezbeđuju dobro školovanje i potrudiće se da im taj zadatak olakša. Dobre ocene mu neće predstavljati  teret, već priliku da za to bude finansijski nagrađen bilo dobijanjem stipendije, bilo nekim drugim mogućnostima.

Ako smatrate da je svet isuviše materijalan i bojite se da će dete „sve gledati kroz novac“, to je razlog više da edukujete svoje dete o novcu. Naučite ga humanosti. Kroz svoj primer, pokažite mu da novcem ne može da se kupi ljubav i prijateljstvo, ali da nam novac daje privilegiju da budemo velikodušni prema drugima i da pomažemo onima koji su u nevolji.

Pročitajte još: Koliko se danas DECA kreću? Istraživanja dala zabrinjavajuće rezultate

Kada dete štedi, ohrabrite ga da postavi svoje ciljeve, ali i da deo novca potroši na igračku ili stvar koju će pokloniti nekom drugom. Naučite ga radosti deljenja. Ukoliko se na vreme posvetite edukaciji dece kada je u pitanju upravljanje novcem, naučićete ih da cene svoj rad i da razmišljaju u pravcu budućnosti, da budu sigurni kada treba da investiraju, i kako pronaći način za ostvarenje cilja.

Učite ih svemu što je vezano za novac, banku… jer na taj način će imati znanje kojim će sebi obezbediti bolju budućnost. Ali ne samo sebi, već i onima do kojih im je stalo. Postaće vredan član svoje zajednice, a na novac će gledati iz drugog ugla.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas