Oglas
· · Komentari: 0

Kako da kod deteta stvorimo naviku da PIJE VIŠE VODE? Sedam korisnih saveta

Unos tečnosti je od velikog značaja za organizam kako odraslih, tako i dece.

1653157680_child-g4305f4a9c_1280.jpg
Foto: pixabay
Oglas

Stručnjaci kažu da deca koja dnevno popiju manje od 6-7 čaša vode mogu osetiti veliku količinu umora, imati neku vrstu vrtoglavice ali i glavobolje.

Međutim, ima dosta dece koja ne žele da piju vodu, i njihovi roditelji su na velikim mukama. Većina rado piju sokove uz koje unose i bespotrebne šećere, što treba izbegavati, jer prevelika količina sokova može ugroziti i zdravlje deteta.

Kako da dete pije više vode?

1. Naučite ih od malih nogu, neka voda postane navika

Pedijatri preporučuju da počnete sa davanjem vode bebi onda kada počnete da uvodite čvrstu hranu. Deca koja odmalena piju dovoljno vode je neće odbijati ni kasnije kada porastu.

Pročitajte još: Kako prepoznati DEPRESIJU kod dece? Ovih 12 SIMPTOMA su glavni pokazatelji

2. Budite primer

Ako vi ne pijete vodu, nemojte očekivati da će je piti dete. Budite primer i pokažite da volite vodu i da je ona normalna i redovna navika svakog dana.

Pročitajte još: Koliko beba treba da jede po mesecima? Evo šta kažu stručnjaci

3. Napravite raspored

Nekoliko osnovnih rutina možete uvesti. Na primer, čim ustane, neka popije vodu. Pola sata pre i posle obroka takođe. Pre odlaska u krevet isto.

4. Sve zaslađene napitke sklonite iz kuće

Dete će piti vodu samo kada ne postoji neka druga opcija. Zato bi najbolje bilo da dete nema oko sebe zaslađene napitke i da oni nisu svakodnevni, pa će voda postati redovno osveženje.

5. Neka dete redovno jede voće i povrće

Voće i povrće su odličan izvor vode, te se potrudite da to bude veoma važan deo ishrane.

Pročitajte još: Koliko beba treba da jede po mesecima? Evo šta kažu stručnjaci

6. Voda neka bude primamljiva

Možete u vodu staviti jagodicu, limun, borovnice... Neke voćkice koje će je učiniti malo drugačijom i primamljivijom detetu.

7. Koristite lepe flašice ili čaše

Deca vole lepe stvari, pa će i vodu više voleti ako se nalazi u flaši ili čaši koja im se sviđa.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas