Oglas
· · Komentari: 0
VASPITANJE

Kako da se vratite u poslovni i školski ritam: Pojedite ŽABU

Kada ste na odmoru - odmarajte, ali ne spavajte do podneva.

1630840279_Depositphotos_202851114_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto
Oglas

Kome je teže da se vrati u uobičajen životni ritam nakon letnje pauze, roditeljima ili deci, objašnjava nam Katarina Stanić, psiholog.

Pročitajte još: Jedine PAPUČE koje se nose na jesen: Štikla nikad deblja!

- Na ovo pitanje nema jednostavnog odgovora, ako uzmemo u obzir individualne razlike. Postoje roditelji "radoholičari", koji se teško opuste na odmoru, dovoljan im je kratak odmor i imaju izraženu potrebu da se vrate poslu, kako bi "držali stvari pod kontrolom", bili aktivni, imali socijalne kontakte... Ali, ako bih morala da se odlučim između ove dve kategorije kome je lakše da se vrati u uobičajen životni ritam, to su svakako deca. Ona lakše prihvataju promene, period prilagođavanja je kod njih kraći u odnosu na odrasle - kaže Stanićeva.

Kasni odlazak na spavanje
Tokom odmora porodice imaju, a posebno deca, nestruktuirano vreme za razliku od školske godine. To može uzrokovati sve kasnije odlaske na spavanje i dece i roditelja. Međutim, najbolji raspored je dosledan plan koji porodica može da prati zajedno. Spavanje, naročito duboko, je veoma važno za mentalni i fizički razvoj dece, jer se tada, između ostalog, luči hormon rasta.

Dok ste na odmoru - odmorite se

  • Kako da sebi olakšamo povratak u realnost, koja uključuje i brojne obaveze i jasno utvrđen raspored?

- Dobro bi bilo da pre odlaska na odmor završite sve svoje zadatke i obaveze, kako vas ne bi odmah dočekali i zaostali i novi poslovi. Dok ste na odmoru, treba zaista da budete na odmoru, da se isključite i odvojite od poslovnih ili školskih obaveza, kako biste se zaista odmorili. - ističe Stanićeva.

Ne gubite ritam ustajanja

Pred kraj letnjeg odmora, kako biste se lakše vratili u rutinu, počnite da primenjujete svoj uobičajeni raspored spavanja, malo-pomalo, bar nedelju dana pre početka škole. Čak i ako roditelji imaju slobodan dan, dobro bi bilo da se solidarišu sa decom i počnu da vraćaju uobičajeni ritam.

Pročitajte još: Zavirite u orman Nede Ukraden: Dve odlične IDEJE za kraj leta (FOTO)

  • Na koji način bismo mogli ipak da ostavimo sebi u toku dana i prostor za lagodnost?

- Dobrom organizacijom vremena i definisanjem prioriteta. Mislim na izbegavanje obavljanja zadataka u poslednjem trenutku, odugovlačenje, odlaganje obaveza. Motivacioni govornik Brajan Trejsi kaže da, ako morate da pojedete žabu, pojedite je odmah. Ako morate da pojedete više žaba, pojedite prvo najružniju, pa idite redom. Ovo neodugovlačenje nam pomaže da obavimo poslove na vreme i da nam ostane vremena za odmor. U tom smislu, za početak može da pomogne izrada plana, koji bi trebalo da bude realan i dostižan. Definišete šta su vaši prioriteti u poslovnom ili školskom smislu, ali neka na listi bude i dnevno opuštanje i nestruktuirano vreme na vaš način - zaključuje Stanićeva.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas