· · Komentari: 0
VASPITANJE

PET razloga zašto je dobro da deca plaču, a prvi je što će biti SIGURNIJI u sebe

Majke su veoma osetljive da plač deteta, pa često odmah reaguju kada im nešto nije po volji. Ali to ne treba činiti.

1632726684_Depositphotos_95971044_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto

Pustite ih da se sami smire, jer nije tako strašno kako izgleda na prvi pogled, već može biti korisno za bebe. Evo nekoliko razloga zašto je dobro da plaču.

Pročitajte još: Lako uspavljivanje: Provereni metod 10-3-2-1

Nema štetnih posledica

Istraživanje koje je sproveo jedan časopis za dečju psihologiju i psihijatriju pokazalo je da, ukoliko ostavite bebu da plače, neće biti nikakvih negativnih posledica. To neće loše uticati na ponašanja i razvoj bebe, niti pogoršati privrženost deteta i majke.

Bolje će spavati

Studija je otkrila i da bebe bolje spavaju ako plaču noću. Istraživači su ih podeliliu dve grupe, u jednoj su bili onikoje niko nije smirivao, a u drugoj decana čiji plač se odmah reagovalo.Pokazalo se da su se bebe iz prve grupe manje puta probudile i brže ponovo zaspale.

Pročitajte još: Skratio si mi život! To nije istina, deca produžavaju život!

Grade samokontrolu

Ukoliko ne reagujete odmah na bebine potrebe, smiriće se same. Stručnjaci koji su radili na prvom istraživanjukažu da je bebama potrebno neko vreme da nauče da se smire. Kad se naviknu na to, mogu da se kontrolišu ne samo danju, već i noću.

Smanjuje nervozu

Veruje se da su deca, koja se isplaču,manje prevrtljiva i bezobrazna. Pretpostavlja se da način samosmirivanja bez pomoći drugih, pomaže da imaju manje ispade besa, a i srećnija su tokom dana.

Pročitajte još: Ostala sam trudna DVA PUTA u nedelju dana - sada sam mama blizanaca, najveći ŠOK u mom životu!

Sami sebe uspavljuju

Nakon što su neko vreme vežbali samosmirivanje, više neće imati problema sa ponovnim spavanjem kada se probude tokom noći. Neće biti potrebe da ih roditelji maze, ljuljaju ili uspavljuju na rukama, što mnogi čine.

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.