· · Komentari: 0

Stručnjaci otkrivaju: Koje greške deca ne praštaju roditeljima? Bez obzira na dobru nameru, nekada vaše ponašanje može doneti više štete nego koristi

Ovo su česte greške u vaspitanju dece koje se mogu negativno odraziti u odraslom dobu

1684764775_shutterstock_1443257816.jpg
Foto: Shutterstock

Koliko god roditelji nastojali da ne prave greške u vaspitanju dece, one su neminovne. Stručnjaci kažu da postoje greške koje mališani mogu da oproste, ali i one koje ne zaboravljaju.

Jedna od ključnih stvari je kontrola i nedostatak poverenja. Neka deca su stalno pod nadzorom odraslih, ne smeju nigde da izađu iz kuće bez njihovog znanja i pristanka, ali postoje i roditelji koji nisu tako rigorozni. Stručnjaci naglašavaju da je veoma važno pokazati poverenje prema najmlađima, jer oni iz toga crpe samopouzdanje. Ako roditelji sumnjaju u svoje dete, onda će mu biti teže da bude uspešan u bilo kojoj profesiji. Sve je mnogo lakše kada postoji poverenje.

Neće moći samostalno da odrastu ako ih roditelji stalno kontrolišu i nadziru. Recimo, sa 16 godina možete da se suočite sa poražavajućim saznanjem da vaše dete nije u stanju da uradi ništa odgovorno. Ako su otac i majka uvek kontrolisali mališane, nisu dopuštali da budu odgovorni i nezavisni, to će se odraziti na njih i kada odrastu.

Takođe, nikad nemojte upoređivati decu sa bilo kim, veoma su osetljiva po tom pitanju i neće vam oprostiti. Mališani koje roditelji nisu upoređivali s drugom decom, postali su samouvereni, dok su ovi drugi i u zrelom životnom dobu sebe poredili sa ostalima. To može kod njih razviti depresiju, nesigurnost i zavist.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

 

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.